ΕΒΕΠ: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας απαιτεί εθνική προσπάθεια

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΒΕΠ: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας απαιτεί εθνική προσπάθεια
Το Ε.Β.Ε.Π., με την ευκαιρία της ψήφισης του προϋπολογισμού, τόνισε τη σημασία της συνέχισης των μέτρων στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ και το 2022 και χαιρέτησε τις πέντε σημαντικές πρόσθετες παρεμβάσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει πως οι ανακοινώσεις των τριών μέτρων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, από τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, μπορεί να μην καλύπτουν το σύνολο των επιχειρηματικών αναγκών, αλλά δείχνουν προνοητικότητα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και αποφασιστικότητα, σε αντίθεση με τη διστακτικότητα της ΕΕ-27.

Σημειωτέον πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα απαραίτητα νέα μέτρα και στην πρόσφατη τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το 2021, όπου η ενεργειακή κρίση ήταν και πάλι ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών μετά την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα τρία πρόσθετα μέτρα που αφορούν καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι:

• Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο, και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά,

• Αύξηση της έκπτωσης κατά 40% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τον μήνα Δεκέμβριο,

• Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας.

Είναι γεγονός πως, τουλάχιστον, η Ελλάδα με τα νέα μέτρα στήριξης, δείχνει αντανακλαστικά στην έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας, στο μέτρο του δυνατού, μια προσπάθεια έγκαιρης και δυναμικής διαχείρισης μπροστά στο ασαφές τοπίο για το νέο έτος. Σε μία μάλιστα περίοδο πίεσης από τη «διπλή κρίση» της πανδημίας-πληθωρισμού, όλα δείχνουν, πως η ενεργειακή κατάσταση δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς το 2022, αφού οι συζητήσεις στην ΕΕ συνεχίζονται, χωρίς όμως να κινούνται προς την άμβλυνση των διαφορών Βορρά-Νότου για τον τρόπο αντιμετώπισης, ούτε να προϊδεάζουν για συντονισμένες κοινοτικές άμεσες κινήσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πήραν αποφάσεις και περιορίστηκαν μόνο στην ανταλλαγή απόψεων πάνω στο πακέτο μέτρων που παρουσίασε η Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση αγοράς φυσικού αερίου, την πρόταση από κοινού αγοράς στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου σε εθελοντική βάση και τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού με την αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης, ώστε να μην εξαρτάται τόσο από τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Το Ε.Β.Ε.Π., με την ευκαιρία της ψήφισης του προϋπολογισμού, τόνισε τη σημασία της συνέχισης των μέτρων στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ και το 2022 και χαιρέτησε τις πέντε σημαντικές πρόσθετες παρεμβάσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, ικανοποιώντας σοβαρά αιτήματα των φορέων της αγοράς για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, ως ακολούθως:

1ον. Μετάθεση πληρωμής της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

2ον. Επέκταση της περιόδου λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3ον. Επέκταση του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

4ον. Παράταση, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, με την ευκαιρία των ανακοινώσεων των πρόσθετων μέτρων στήριξης, σχολίασε: «Κάθε δυνατή ελάφρυνση των χρεώσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου είναι ευπρόσδεκτες, καθώς βασικός στόχος είναι να διαφυλαχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη στήριξη της παραγωγής και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών για τη διατήρηση της καταναλωτικής τάσης. Είναι προφανές ότι η αγορά, που βίωσε τις πιέσεις των κυμάτων της πανδημίας, “διψά” για υποστηρικτικά μέτρα, στο πλαίσιο όμως του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί χάρη στην ευελιξία και την πρόνοια της κυβέρνησης σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Οι πρόσθετες παρεμβάσεις, οι κρατικές ενισχύσεις για μειώσεις στην τιμή του ρεύματος και οι εκπτώσεις στο φυσικό αέριο, εκτός των χιλιάδων νοικοκυριών και αγροτών θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που πασχίζουν να διατηρηθούν, διατηρώντας ένα σεβαστό αριθμό θέσεων εργασίας. Θέσεων που, με τις απολαβές τους, διατηρούν την κινητικότητα στην οικονομία άρα και στην αγορά. Το Ε.Β.Ε.Π. έχει ταχθεί υπέρ της επίσπευσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με επίδραση στο ενεργειακό πεδίο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα προικισμένη με μεγάλη ετήσια ηλιοφάνεια, ανέμους, αλλά και με θάλασσες, όπου οι κυματισμοί τους μπορούν να αξιοποιηθούν για φθηνή ηλεκτροπαραγωγή, ώστε στο μέλλον να βοηθήσει και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, μειώνοντας τις ανελαστικές δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, αφού δεν προκύπτει κοινοτική στήριξη, απαιτεί εθνική προσπάθεια.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:37

Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα με το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο - Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή

17:34

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που επανέφεραν την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες

17:34

Αρειος Πάγος: Στον εισαγγελέα Ντογιάκο ο δημ/φος Τ. Τέλλογλου επί 3,5 ώρες για τις υποκλοπές

17:15

Μπλε Κέδρος: Απέκτησε ακίνητο στη Μεταμόρφωση έναντι 2,6 εκατ. ευρώ

17:07

Σουηδία: Εκδίδει στην Τουρκία Κούρδο καταζητούμενο μετά την συμφωνία Στοκχόλμης-Άγκυρας για ΝΑΤΟ

17:03

CPI: Στα 196.800 οι stock options επί των νέων μετοχών - Τιμή άσκησης στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή

16:55

Ευλογιά πιθήκων: Συνολικά 48 κρούσματα στην Ελλάδα - 17.897 στην Ευρώπη

16:47

Wall Street: «Πλώρη» για νέα κέρδη με τα θετικά στοιχεία για πληθωρισμό να συνεχίζονται

16:32

Κομισιόν: Ενέκρινε τις τροποποιήσεις της Ελλάδας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

16:18

Ethereum: Πέρασε το τελευταίο τεστ και είναι έτοιμο να υιοθετήσει το μοντέλο «proof to stake»

16:12

ΓΓΠΠ: Συστάσεις προς τους πολίτες με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

16:09

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

16:05

ΗΠΑ: Στο 0,5% οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο - Πρώτη μείωση σε δύο χρόνια

16:01

«Γάμος» Cepal Hellas και Resolute Asset Management για τη διαχείριση ακινήτων

15:56

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

15:45

Gazprom: Αποστολή 41,6 εκατ. κ.μ. αερίου στην Ευρώπη την Πέμπτη - Αδυναμία πληρωμής δηλώνει η Μολδαβία

15:35

Lamda Development: Κατέβαλε 40 εκατ. ευρώ για το McArthurGlen Designer Outlet Athens

15:23

Τέσσερα αεροπλάνα του στόλου της ΕΕ στάλθηκαν στη Γαλλία από την Ελλάδα και τη Σουηδία

15:16

ΕΠΑΣ: Ανάρτηση οριστικών πινάκων κατάταξης για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού

15:08

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Να παύσει άμεσα κάθε στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

15:01

Ιταλία: Εκλογική συμφωνία για την δημιουργία «κεντρώου πόλου» ενόψει των βουλευτικών εκλογών

14:49

Κίνα: Ταυτοποιήθηκε νέος ιός ονόματι Langya - Δεκάδες τα κρούσματα

14:43

NN Group: Μείωση των κερδών κατά 12% στο α' εξάμηνο

14:40

ILO: Μικρή μείωση των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο

14:35

Κρι-Κρι: Στα 6.613.027,20 ευρώ το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους

14:31

Κεφαλονιά: Επίθεση σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε πιτσαρία στο Αργοστόλι

14:25

Μεσσηνία: Φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στο Πανιπέρι

14:08

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Θάσο - Ενισχύονται και από τον στρατό οι πυροσβεστικές δυνάμεις

14:01

Ρωσία: Η Ελβετία δεν είναι πλέον ουδέτερη και δεν μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος με την Ουκρανία

13:51

Μακρόν: Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Ελλάδα, σπεύδουν να βοηθήσουν τη Γαλλία με τις πυρκαγιές