Κατέρριψε όλες τις προβλέψεις ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Ρεκόρ στο 4,9% τον Νοέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατέρριψε όλες τις προβλέψεις ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Ρεκόρ στο 4,9% τον Νοέμβριο
Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% ο δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ. Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της Eurostat.

Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% έναντι 4,1% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,5%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ιστορία των 25 ετών που καταμετρούνται τα εν λόγω στατιστικά.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός (εκτός των τροφίμων και της ενέργειας) αυξήθηκε στο 2,6% έναντι 2% του Οκτωβρίου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 2,3%.

Ανά κλάδο, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρουσιάστηκε στην ενέργεια (27,4%), στις υπηρεσίες (2,7%), σε άλλα αγαθά (2,4%) και στα τρόφιμα (2,2%).

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινές της δηλώσεις, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ισαμπέλ Σνάμπελ, εκτίμησε πως ο πληθωρισμός για τη ζώνη του ευρώ «έπιασε ταβάνι» μέσα στον Νοέμβριο, με την Γερμανίδα αξιωματούχο να κάνει λόγο για αποκλιμάκωση των τιμών τους ερχόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα «έκρηξη» ακρίβειας το Νοέμβριο στην Ελλάδα - Στο 4,3% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός -Ιστορικό υψηλό για Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider