Ακίνητα: Ποιες είναι οι γενικές τάσεις σε γραφεία, logistics, εμπορικά, τουριστικά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποιες είναι οι γενικές τάσεις σε γραφεία, logistics, εμπορικά, τουριστικά
Τι αποτυπώνεται συνοπτικά στο ενημερωτικό δελτίο της Noval Property για την κατάσταση και την πορεία της εγχώριας αγοράς real estate.

Οι εκτιμήσεις της εταιρείας Noval Property ΑΕΕΑΠ για τις τάσεις της αγοράς ακινήτων, στις οποίες έχει παρουσία, καταγράφονται συνοπτικά στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε η θυγατρική της Viohalco, στο πλαίσιο της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης των 120 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, εν μέσω πανδημίας, τα γραφεία έδειξαν αντοχές, η πανδημία είχε αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, ο τομέας logistics ενισχύθηκε, ενώ αναφορικά με τους εμπορικούς χώρους η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει παίξει τον ρόλο της.

Ειδικότερα:

  1. Εμπορικοί χώροι: Σχετικά με την αγορά των εμπορικών χώρων, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου από τους καταναλωτές εξαιτίας του υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων, του περιορισμού των μετακινήσεων και της υγειονομικής ανασφάλειας. Την περίοδο που ακολούθησε την άρση των περιοριστικών μέτρων οι επιχειρήσεις λιανικής στην Ελλάδα ανέκαμψαν. Παρόλο που η επίπτωση του COVID-19 ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους εμπορικούς χώρους και οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν νέες προκλήσεις για τα φυσικά καταστήματα, όσον αφορά τις μελλοντικές τάσεις, ο ρόλος των φυσικών καταστημάτων αναμένεται να παραμένει σημαντικός στην αγορά λιανικής. Η σημασία των φυσικών καταστημάτων ως σημεία αναφοράς για τη δημιουργία σχέσεων με τις επιμέρους τοπικές κοινότητες αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική· παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών προς τον αγοραστή, και όχι αυτή καθαυτή την προμήθεια προϊόντων.
  2. Γραφειακοί χώροι: Τα γραφεία αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά όλη την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ αυξημένη ζήτηση καταγράφουν τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών ή/και τα βιοκλιματικά κτίρια σε ελκυστικά σημεία και λόγω της έλλειψης αντίστοιχου προϊόντος. Η τάση φαίνεται να ευνοεί γραφεία τα οποία θα παρέχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, υγιεινή, ευελιξία, πρωτοποριακά συστήματα τεχνολογίας, μαζί με ευαισθησία για το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα (ESG).
  3. Τουριστικά ακίνητα: Η πανδημία είχε αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες οφείλονται στον περιορισμό των ταξιδιών και της τουριστικής κίνησης, καθώς και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ταξιδιώτες, λόγω ανασφάλειας και μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε για τη φετινή (2021) τουριστική περίοδο η δυνατότητα μετακίνησης αλλά και ο εμβολιασμός όλων σχεδόν των ηλικιακών ομάδων. Αυτό το γεγονός, παράλληλα με τα συνεχιζόμενα μέτρα προφύλαξης, ελευθέρωσε τη μετακίνηση, τη συναναστροφή αλλά και την παραμονή σε καταλύματα.
  4. Logistics: Στον τομέα των logistics, η ραγδαία ανάπτυξη της εφοδιαστικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, εν μέρει συνδέεται με την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο ενισχύεται περαιτέρω, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ολοένα και αυξάνεται.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (Απρίλιος 2021), η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί, με κυριότερο το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι πιθανόν να αναδιαμορφώσουν τη ζήτηση τόσο των οικιστικών, όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση και οι ρυθμοί αποκατάστασης των επιμέρους τομέων της αγοράς θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των απωλειών που θα καταγραφούν μετά το πέρας των έκτακτων περιστάσεων που επέβαλε η πανδημία και την άρση των μέτρων προστασίας των πληγέντων στο εσωτερικό της χώρας, από τις νέες συνθήκες που θα έχουν πλέον διαμορφωθεί ως προς τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών και φυσικά από το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Σημαντικό είναι, στην παρούσα συγκυρία, να προταχθούν ενέργειες για τη στήριξη μιας γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον τη βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις πράξεις αγοραπωλησιών, που έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα πολλών πράξεων και επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider