PMI Markit: Ταχεία ανάπτυξη στις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο παρά την πίεση από τις ελλείψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PMI Markit: Ταχεία ανάπτυξη στις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο παρά την πίεση από τις ελλείψεις
Oι κατασκευαστές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό διμήνου στις 59,1 μονάδες το Νοέμβριο σε σχέση με 58,4 μονάδες τον Οκτώβριο. 

Ταχεία ανάπτυξη κατέγραψαν οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όμως ακόμα δέχονται πλήγμα από τη συνεχιζόμενη κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που «τροφοδοτούν» τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού των τελευταίων 31 ετών, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής δραστηριότητας PMI της IHS Markit.

Όπως αναφέρει το Marketwatch, δύο ξεχωριστές έρευνες από την IHS Markit δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα, διευρύνεται αυτό τον μήνα με επιταχυμένο ρυθμό. Παρά την ανάπτυξη όμως, ο PMI θα μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερη εικόνα αν οι επιχειρήσεις μπορούσαν να βρουν τους εργαζόμενουν και τις προμήθειες που χρειάζονται.

Συγκεκριμένα, ο προκαταρκτικός δείκτης της IHS Markit για τον μήνα δείχνει πως ο κατασκευαστικός PMI στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό διμήνου στις 59,1 μονάδες το Νοέμβριο, σε σχέση με 58,4 μονάδες τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχη έρευνα για τον κλάδο των PMI υπηρεσιών - όπως τράπεζες, εμπόριο και εστιατόρια μεταξύ άλλων - έδειξε πως ο δείκτης σημείωσε πτώση σε χαμηλό διμήνου στις 57 μονάδες, από 58,7 τον προηγούμενο μήνα.

Παρότι οι εταιρείες σημείωσαν μεγαλύτερη ζήτηση, δεν μπορούν να βρουν αρκετό εργατικό δυναμικό και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα υλικά που χρειάζονται, εγκαίρως, για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Για αυτό το λόγο έχουν αυξήσει τις προσφερόμενες αμοιβές και πληρώνουν ακριβότερα για τις προμήθειες τους, συνεισφέροντας έτσι στην μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 1990.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ ρίχνουν στην αγορά 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθεματικά τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider