Τα τρία σενάρια της Société Générale για το πετρέλαιο – «Εκτόξευση» έως τα 100 δολ. - Τι θα κρίνει την πορεία του

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τρία σενάρια της Société Générale για το πετρέλαιο – «Εκτόξευση» έως τα 100 δολ. - Τι θα κρίνει την πορεία του
Τα τρία σενάρια της Societe Generale για την πορεία του πετρελαίου. Η «πράσινη» μετάβαση και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ιράν - ΗΠΑ. Γιατί έχει ρεαλιστική βάση το upside σενάριο του γαλλικού οίκου.

Παγιδευμένο στην ενεργειακή «καταιγίδα» που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται το πετρέλαιο, όπως επισημαίνει η Société Générale, εξαιτίας της περιορισμένης προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και της υγροποίησης του φυσικού αερίου μέσω της τεχνολογίας GTL.

Ωστόσο ο γαλλικός οίκος θέτει ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, σχετικά με τις προοπτικές και το μέλλον του ενεργειακού τομέα, εν μέσω και της «πράσινης μετάβασης» και των προσπαθειών απανθρακοποίησης πουν έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Όπως αναφέρει η ομάδα ανάλυσης για τα commodities της Société Générale, «η ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα δείκτη ότι η πράσινη μετάβαση και η εξάρτηση από εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν είναι σαφής». Παράλληλα, εάν οι αντιφάσεις της ενεργειακής μετάβασης αντιμετωπιστούν μόνο από τις τιμές και όχι από την εξομάλυνση των πολιτικών, οι αναλυτές προειδοποιούν για σημαντικές «ενεργειακές καταιγίδες» στο μέλλον, με αρκετά υψηλότερες, κατά καιρούς, τιμές στην ενέργεια, επιρρεπείς σε συνεχείς αναταράξεις και ανάλογες με αυτές παρατηρούνται σε έναν υπερκύκλο για τα commodities, χωρίς να έχουν βασικό «οδηγό» τη ζήτηση, αλλά μάλλον τη μείωση της προσφοράς.

Έτσι, η Société Générale εξετάζει τρία σενάρια σχετικά με την πορεία του «μαύρου χρυσού» μέχρι τα τέλη του 2022, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις τιμές σε ολόκληρο το φάσμα, καθώς το περιβάλλον της αγοράς γίνεται πιο «bullish». Συγκεκριμένα, αυξάνει κατά 10 δολάρια (βασικό σενάριο) την εκτίμησή της για την τιμή του Brent, στα 80 δολάρια το βαρέλι κατά το α' τρίμηνο και στα 77,5 δολάρια κατά μ.ο το 2022, τονίζοντας ωστόσο πως τα upside risks έχουν μια πραγματική βάση εξέλιξης και είναι ολοένα και πιο πιθανά. «Επίσης, μετά το 2022, είναι πιθανό να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση από τη πλευρά της προσφοράς», όπως σημειώνει ο Michael Haigh, επικεφαλής ανάλυσης της Société Générale για τα commodities. Το εκτιμώμενο 12μηνο backwardation, δηλαδή όταν τρέχουσα τιμή ή η spot είναι υψηλότερη από αυτή των μελλοντικών συμβολαίων παράδοσης, αναμένεται στο 11,6% στο α' τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας μέχρι το τέλους έτους στο 5,6%, καθώς τα αποθέματα θα αρχίζουν εκ νέου να αυξάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γαλλικός οίκος αναμένει στο βασικό του σενάριο, κάλυψη της ζήτησης καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους (πλεονασματικό ισοζύγιο), με την προσφορά να διαμορφώνεται στα 101,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μ.ο, και τη ζήτηση στα 100,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Από την άλλη, στο downside σενάριο του γαλλικού οίκου, η τιμή του Brent δύναται να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα 60 δολάρια μέχρι το τέλος του 2022, με τους αναλυτές να στρέφονται προς τις κινήσεις και τους χειρισμούς του Ιράν και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σε αυτό το σενάριο αναμένεται συμφωνία μεταξύ των δύο για το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης πριν από το τέλος του έτους. Αυτό θα αυξήσει την τρέχουσα παραγωγή 3,5 εκατ. βαρελιών του Ιράν κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως από τον Δεκέμβριο του 2021, προτού φτάσει τα 4,8 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής μέχρι το τέλος του β' τριμήνου του 2022. Εάν υπάρξει συμφωνία κατά το α' εξάμηνο του 2022, όπως αποτυπώνεται στο βασικό σενάριο, η πρόσθετη προσφορά αναμένεται να ξεπεράσει κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως του τρέχοντος επιπέδου έως το δ' τρίμηνο του 2022, με το Ιράν να παράγει ελαφρώς περισσότερα από 4,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δ' τρίμηνο, που αντιστοιχούν σε επίπεδα ανάλογα του 2017, 2018. Γίνεται σαφές λοιπόν, πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αποτελούν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα για την πορεία του πετρελαίου, καθώς η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε ακόμη πιο «bullish» σήματα χτυπώντας την ισορροπία της αγοράς (αποτυπώνεται στο upside σενάριο).

Παράλληλα, από τον OPEC+ αναμένεται δέσμευση για περικοπές κατά επιπλέον 400 χιλ. βαρελιών ημερησίως, κάτι που με βάση την αρχική συμφωνία, θα οδηγούσε την παραγωγή του OPEC κατά 800 χιλ. βαρέλια περισσότερα το μήνα έως ότου φτάσει τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως επιπλέον σε σύγκριση με την τρέχουσα παραγωγή.

Όπως επισημαίνει η Société Générale, τα μέλη του OPEC θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν τους όγκους πωλήσεων στο τρέχον υψηλό επίπεδο μεγιστοποιώντας τα έσοδα χωρίς να διακινδυνεύσουν μεγάλη ανταπόκριση στην προσφορά από τη μεριά των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η δραστηριότητα γεώτρησης ήταν ήρεμη στο σχιστολιθικό τμήμα των ΗΠΑ, παρά τις τιμές του αμερικανικού αργού που παρέμειναν σταθερά πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι και του breakeven για τους περισσότερους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, τους τελευταίους έξι μήνες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους αναλυτές, το fiscal breakeven (δείκτης που αφορά την τιμή του πετρελαίου για μια πετρελαιοπαραγωγική χώρα με σκοπό την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της) για τη Σαουδική Αραβία είναι στα 79 δολ. το βαρέλι και για τη Ρωσία αντίστοιχα διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, καθιστώντας τη συμμαχία αρκετά άνετη με την αύξηση του όγκου.

Από την άλλη, στο upside σενάριο, η Société Générale μοντελοποίει μια ταχεία αύξηση της ζήτησης πετρελαίου έως και επιπλέον 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σε 2,5 εκατ. βαρέλια κατά το α' τρίμηνο του 2022. Αυτή η πρόσθετη κατανάλωση 2,5 εκατ. βαρελιών θα διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, υποδηλώνοντας ότι η παγκόσμια συνολική ζήτηση θα πλησιάσει τα 104 εκατ. βαρέλια ημερησίως το β' εξάμηνο του 2022 ή 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως υψηλότερα της ζήτησης των επιπέδων προ πανδημίας κατά την ίδια περίοδο. Επιπλέον, η Société εκτιμά πως οι κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022 και όχι μόνο στο α' εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε αυτό το σενάριο, το Ιράν θα συνεχίσει στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής 3,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ενώ οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την εκ νέου ένταξη στην πυρηνική συμφωνία JCPOA, δεν αναμένεται να έχουν θετική έκβαση.

Παράλληλα, οι αναλυτές βασίζονται και σε μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη για τις χώρες του ΟΟΣΑ (κυρίως από τις χώρες της Ασίας) και την άμεση επιστροφή του αεροπορικού κλάδου στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο γαλλικός οίκος στρέφεται και στην πορεία της πανδημίας, καθώς φαίνεται να επηρεάζονται εκ νέου ορισμένες περιοχές της Κίνας, με την κυβέρνηση της χώρας να βρίσκεται μπροστά στην επιλογή μεταξύ επαναλαμβανόμενων lockdown ή χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Με περισσότερα από 2 δισ. εμβολιασμούς στη χώρα, περίπου το 80% του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί. Η απόφαση λοιπόν για μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι δύσκολη καθώς θα αποτελέσει μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Με αυτές τις βάσεις, η Societe Generale αυξάνει κατακόρυφα τις εκτιμήσεις της για την πορεία του Brent, στα 90 δολ. το βαρέλι κατά το α' τρίμηνο του νέου έτους και τα 95 δολ. στο β' τρίμηνο, φτάνοντας στο β' εξάμηνο μέχρι και τα 100 δολ. το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider