Χόλζμαν (ΕΚΤ): Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να σταματήσει τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χόλζμαν (ΕΚΤ): Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να σταματήσει τον Σεπτέμβριο
Την άποψη πως οι αγορές ομολόγων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσαν να σταματήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας.

Την άποψη πως οι αγορές ομολόγων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσαν να σταματήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε πως το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) της ΕΚΤ σχεδιάστηκε ώστε να ρίξει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που οι τιμές καταναλωτή βρεθούν στα επιθυμητά επίπεδα, τότε δεν θα υπάρχει ουσιαστικός λόγος συνέχισης του APP.

«Η εξάλειψη της συνθήκης που δημιούργησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του APP τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος του έτους, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός τραπεζίτης μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

Ωστόσο, ο Χόλζμαν εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με την επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές, τονίζοντας πως δεν θα πόνταρε πολλά χρήματα στην μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2% μέχρι τα τέλη του 2022. «Τα προγνωστικά μας μοντέλα δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα το 2023 ή το 2024», τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε υψηλά δεκαετίας και βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα από τον επίσημο μεσοπρόθεσμο στόχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider