Παπαθανάσης: Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια στις λαϊκές αγορές, στο μέγιστο βαθμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια στις λαϊκές αγορές, στο μέγιστο βαθμό
Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές εξασφαλίζει τη διαφάνεια στον μέγιστο βαθμό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές εξασφαλίζει τη διαφάνεια στον μέγιστο βαθμό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλας Παπαθανάσης, μιλώντας στην Ολομέλεια. "Πείτε μου, πότε παραδίδεις ευκολότερα τις λαϊκές αγορές στους μεσάζοντες; Όταν έχεις ένα αδιαφανές σύστημα που δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος να διαπιστώσει εάν έχει δικαίωμα να πάρει άδεια για να συμμετάσχει σε μια λαϊκή αγορά ή όταν έχεις ένα σύστημα, με διαφάνεια, που καταγράφεται το κάθε τι, ώστε να μπορεί ο καθένας να δει αν δικαιούνται να βρίσκεται εντός της αγοράς αυτής;", είπε ο Νικόλας Παπαθανάσης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μερίμνησε για να στηρίξει τους παραγωγούς και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

"Το νομοσχέδιο μεταρρυθμίζει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών με στόχο την καλύτερη και πιο ποιοτική παροχή αγαθών στους πολίτες και με στόχο τη διαφάνεια", είπε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι που ξεκαθαρίζει τους κανόνες ώστε όλοι να γνωρίζουν πότε δικαιούνται κάτι και πότε όχι. Ιδίως για το ζήτημα της μοριοδότησης στην αδειοδότηση, είπε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή να διεκδικήσουν άδεια με όρους διαφάνειας και με τρόπο που να γνωρίζουν εάν έχουν τα μόρια για να λειτουργήσουν σε αυτή την αγορά.

Σε σχέση με τη στόχευση του νομοσχεδίου για τη στήριξη των καταναλωτών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τις τιμές στην αγορά με την ψηφιακή μεταρρύθμιση του e-καταναλωτή, ένα εργαλείο που στηρίζει την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι πλέον η άδεια παραγωγών πωλητών, θα έχει διάρκεια πέντε ετών, ότι η προσωρινή ανάκληση θα επιβάλλεται μετά από τρεις ελέγχους κατά τους οποίους θα διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδονται αποδείξεις (σσ στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλεπόταν ανάκληση μετά από δύο ελέγχους), πως η υποχρεωτική γνωστοποίηση κενών θέσεων θα γίνεται δύο φορές το χρόνο και θα διασφαλίζονται οι θέσεις των παραγωγών διότι εκείνοι θα δηλώνουν ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει στις λαϊκές αγορές και επί αυτής της ποσότητας θα μετράει το 50%, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι η κύρια δραστηριότητα του παραγωγού είναι στις λαϊκές αγορές.

Σε σχέση με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες αποκτούν ένα εύχρηστο εργαλείο οργάνωσης και διαχείρισης του υπαίθριου εμπορίου και οι πωλητές ένα σαφές πλαίσιο άσκησης της δραστηριότητας τους. Για δε την επέκταση της διαδικασίας της προκήρυξης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, εισάγεται για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων πωλητών, για κάθε μορφή υπαίθριου εμπορίου, με στόχο να αποκλειστούν φαινόμενα άνισης και διακριτικής μεταχείρισης ενώ διευρύνονται και οι επιλογές για τη μεταβίβαση αδειών.

O αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι σύντομα δημιουργείται ένα νέα εργαλείο, η e-ιχθυαγορά, προκειμένου και εκεί οι καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν τρόφιμα ποιοτικά και ανταγωνιστικά στις τιμές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider