Μυτιληναίος: Η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίσει τρισεκατομμύρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίσει τρισεκατομμύρια
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, καθώς υποτίμησαν πλήρως τα πιθανά προβλήματα μίας ενεργειακής κρίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos.

Οι πολιτικοί της E.E. απέτυχαν να εκτιμήσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην «πράσινη μετάβαση» της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Με την ανάκαμψη της ζήτησης για φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, σε επίπεδα που ξεπερνούν την προσφορά, οι τιμές του καυσίμου έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, τέτοιες «αναταράξεις» οφείλονται στο γεγονός ότι το φυσικό αέριο έχει μετατοπισθεί στο περιθώριο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, με συνέπεια μεταξύ άλλων να μην δοθεί η δέουσα σημασία στην ενίσχυση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Κανείς δεν θέλει να θίξει αυτό το ζήτημα», σημείωσε στο πρακτορείο ο επικεφαλής της εισηγμένης. Θέτοντας στο επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισηγμένης, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, καθώς υποτίμησαν πλήρως τα πιθανά προβλήματα μίας ενεργειακής κρίσης. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω [σ.σ. στην ενεργειακή μετάβαση] χωρίς οι πολιτικοί να πουν στην κοινή γνώμη ότι θα κοστίσει ένα πακτωλό χρημάτων – τρισεκατομμύρια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και θα απαιτήσει επενδύσεις σε δίκτυα, εξοπλισμένα με υποδομές ώστε να αντεπεξέρχονται στις περιόδους όπου δεν φυσάει άνεμος ή δεν λάμπει ο ήλιος.

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκτήσουμε αρκετή μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ, για να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι ώστε να χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, και για να διαθέτουμε όλες τις διασυνδέσεις που χρειάζονται», υπογράμμισε.

Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει να καταστήσει το μπλοκ των 27 μελών ουδέτερο ως προς τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Καθώς όμως οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι συγκεντρωμένοι στη Γλασκόβη για τις κλιματικές συνομιλίες COP26, ο κ. Μυτιληναίος εκφράζει την ανησυχία ότι δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της "πράσινης" μετάβασης, αλλά για να ζήσει κανείς τη μετάβαση θα πρέπει στο μεταξύ να μην πεθάνει από το κρύο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποιήσεις Μυτιληναίου για την ενεργειακή κρίση: Η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider