Οικονομία | Διεθνή
18-10-2021 | 08:35

Η Evergrande χτύπησε τον «κινεζικό δράκο» - Επιβράδυνση της οικονομίας στο γ' τρίμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
Η Evergrande χτύπησε τον «κινεζικό δράκο» - Επιβράδυνση της οικονομίας στο γ' τρίμηνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Έριξε ρυθμούς η κινεζική οικονομία στο γ' τρίμηνο του έτους (+4,9% σε ετήσια βάση), εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικές της αλυσίδες.

Οι αναλυτές ανέμεναν υψηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη, ήτοι στο 5,2%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Σεπτέμβριο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως το β' τρίμηνο το ΑΕΠ της Κίνας κατέγραψε άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, αφού ανέκαμψε αλματωδώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (+18,3%).

Από το ένα τρίμηνο στο άλλο, η ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%, με ρυθμό πολύ κατώτερο αυτού της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου (1,3%).

Επιπλέον «η επενδυτική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει ως αποτέλεσμα των αυστηρών πιστωτικών συνθηκών», δήλωσε ο Chaoping Zhu, στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management. Ο Zhu εκτίμησε ότι οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως υποχωρώντας κατά 3,5% στις επενδύσεις σε ακίνητα.

«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την παγκόσμια συγκυρία επιτείνονται, ενώ η εσωτερική ανάκαμψη παραμένει ασταθής και άνιση», σημείωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας.

Άλλη πηγή ανησυχίας για τους οικονομολόγους: οι περιπέτειες της Evergrande και η πιθανή πτώχευση του γιγαντιαίου αυτού ομίλου των ακινήτων. Ο συγκεκριμένος τομέας, παραδοσιακά μια από τις ατμομηχανές της κινεζικής οικονομίας, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Ωστόσο η μάχη της Evergrande να διασωθεί από το βουνό του απλήρωτου χρέους και των κουπονιών των ομολόγων αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση όπως ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας τονίζοντας ότι οι περισσότεροι developers είχαν σταθερές λειτουργίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.