Κίνα: Αύξηση-ρεκόρ για τον δείκτη τιμών παραγωγού τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Αύξηση-ρεκόρ για τον δείκτη τιμών παραγωγού τον Σεπτέμβριο
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS), η μεγαλύτερη άνοδος από το 1996.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε ρεκόρ στις τιμές των βασικών προϊόντων, αλλά η χαμηλή ζήτηση έθεσε πλαφόν στον πληθωρισμό των καταναλωτών, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να ακολουθήσουν μια διελκυστίνδα μεταξύ της στήριξης της οικονομίας και της περαιτέρω αύξησης των τιμών παραγωγού.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS), η μεγαλύτερη άνοδος από το 1996. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 10,5%, μετά από αύξηση 9,5% τον Αύγουστο.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν λόγω των περιορισμών της παραγωγής που προκλήθηκαν από ενεργειακές διακοπές και το παγκόσμιο ράλι των τιμών των βασικών προϊόντων επί μήνες. Αλλά οι κινεζικές επιχειρήσεις ήταν απρόθυμες να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους τοπικούς πελάτες λόγω των ήδη χαμηλών παραγγελιών.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών μειώθηκε τον περασμένο μήνα, σταθμισμένος από την αδύναμη ζήτηση αγαθών από ρούχα έως οικιακές συσκευές, καθώς και μείωση των ασταθών τιμών των τροφίμων.

Προσθέτοντας στις πιέσεις των τιμών στην Κίνα, οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τον Σεπτέμβριο διατάραξαν την παραγωγή στις βιομηχανίες τσιμέντου, χάλυβα και αλουμινίου, και μάλιστα σταμάτησαν την παραγωγή σε πολλά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων πολλών προμηθευτών μεγάλων παγκόσμιων brands, όπως η Apple. Η κρίση ενέργειας της Κίνας προήλθε από την έλλειψη άνθρακα εν μέσω προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποσοστά ρεκόρ οι τιμές άνθρακα στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider