«Προ των πυλών» η έναρξη του tapering από την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Προ των πυλών» η έναρξη του tapering από την Fed
Κατά τη συνεδρίαση χάραξης πολιτικής, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας από 0% έως 0,25%, μαζί με την απόφαση να διατηρηθούν οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων σε τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια.

Tην πρόθεση των αξιωματούχων της Fed να εκκινήσουν τη διαδικασία του tapering, δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων ακόμα κι από τα μέσα Νοεμβρίου ή από τα μέσα Δεκεμβρίου, αποκαλύπτει η δημοσίευση των πρακτικών της FOMC από τη συνεδρίασή της στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνεδρίαση, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού της στο εύρος του 0% έως 0,25%, μαζί με την απόφαση να διατηρηθούν οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων σε τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η Fed έδειξε έτοιμη να μειώσει αργά το ρυθμό αγορών από τα 120 δισ. δολάρια, μηνιαίως, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά θα ξεκινούσε με μια μείωση 10 δισ. δολαρίων σε κρατικούς τίτλους και 5 δισ. δολαρίων σε ενυπόθηκους τίτλους. Την ίδια στιγμή πολλοί αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν να προτιμούν μια πιο επιθετική μείωση, από τα 15 δισ. δολάρια.

Αξίζει να υπερθυμίσουμε πως οι μηνιαίες αγορές από τη Fed σε treasuries ανέρχεται στα 80 δισ. δολάρια και σε MBS δηλαδή ενυπόθηκους τίτλους στα 40 δισ. δολάρια.

Οι αγορές ανέμεναν την δημοσίευση των πρακτικών για ενδείξεις για το πώς αισθάνονται τα μέλη για το ζήτημα και πότε μπορεί να ξεκινήσουν οι απομειώσεις.

Η επιτροπή δημοσίευσε επίσης τη σύνοψη των οικονομικών προσδοκιών της, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Τα μέλη μείωσαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ για φέτος, αλλά αύξησαν τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό και ανέφεραν ότι αναμένουν πως η ανεργία θα είναι χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Στο «διάγραμμα σημείων» των προσδοκιών των μελών για τα επιτόκια, η επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων το 2022. Οι αγορές αποτιμούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider