«Bullish» για τα ελληνικά ομόλογα η ABN Amro - Έρχεται νέα αναβάθμιση της οικονομίας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Bullish» για τα ελληνικά ομόλογα η ABN Amro - Έρχεται νέα αναβάθμιση της οικονομίας
«Bullish» σύσταση για τα ελληνικά ομόλογα θέτει η ABN Amro. «Βλέπει» νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός του επόμενου έτους.

«Bullish» σύσταση για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και για τα ιταλικά θέτει η ABN Amro, στηριζόμενη στο ότι το περιφερειακό χρέος θα παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα καθώς το κόστος εξυπηρέτησής του αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της οικονομικής ανάκαμψης, με την ΕΚΤ να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα yields. Παράλληλα, ο ολλανδικός οίκος, αναμένει νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός του επόμενους έτους, κίνηση ιδιαίτερα υποστηρικτική για το ελληνικό δημόσιο χρέος (και επίσης για το ιταλικό καθώς τα spreads κινούνται σε μεγάλο βαθμό παράλληλα).

Επιπλέον, με τις αποδόσεις των ομολόγων στον ευρωπαϊκό πυρήνα να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα το 2022, θα επωφεληθούν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Έτσι, σύμφωνα με τον οίκο το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου Bund θα υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα των 106 μ.β στις 85 μ.β. το δ' τρίμηνο του 2021, στις 80 μ.β. το α' τρίμηνο του 2022, στις 75 μ.β. το β΄ τρίμηνο του 2022 ενώ θα παραμείνει γύρω στις 70 μ.β. για το υπόλοιπο του 2022 και για το 2023. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ακόμη και μια αύξηση των επιτοκίων σε ένα καλό μακροοικονομικό περιβάλλον είναι καλό για τα spreads και το creditworthiness της χώρας, ενώ η πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να υπάρχει ο φόβος για ακραίες μεταβολές, είναι κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που θα ενισχύεται το Bund.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP το Μάριο του 2020, κατέχοντας περίπου το 35% των ομολόγων που δύναται να αγοράσει από τα 92,05 δισ. ευρώ που είναι σε κυκλοφορία (περίπου 66,8 δισ. ευρώ τα ομόλογα αναφοράς όπου δεν εντάσσονται τα SMP/ANFAs, ούτε τα ομόλογα που έχουν μείνει από το PSI, όπως και το 30ετές του private placement των τραπεζών), ενώ υπερκαλύπτει σαφώς και την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, που μέχρι στιγμής για φέτος έχει αντλήσει 16 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς, τις επανεκδόσεις αλλά και το swap με τις τράπεζες.

Ωστόσο ως προς το σκέλος του APP, η ABN Amro αναμένει αύξηση του μηνιαίου ρυθμού αγορών από τα 20 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται τώρα, με τη μορφή κάποιου envelope όπως είχε επισημάνει το insider.gr και όχι ενός σταθερού ποσού αγορών. Αυτό θα αποτελούσε έναν ισχυρό μηχανισμό, διατηρώντας παράλληλα μεγάλη ευελιξία κινήσεων για αύξηση ή μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγορών ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η Floortje Merten της ABN Amro αναμένει ότι το απόθεμα των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αυξηθεί κατά τα επόμενα χρόνια περισσότερο από το pricing που γίνεται σήμερα από την αγορά.

Επιπλέον, η σχετικά μεγάλη διάρκεια για το APP θα μπορούσε να στηρίξει το guidance για τα επιτόκια, δεδομένου ότι δεν θα αυξηθούν σε ένα διάστημα 6 - 12 μηνών από το πέρας των αγορών assets. Η Merten επισημαίνει επίσης, πως μια αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική από την ΕΚΤ σε αυτό, θα αντισταθμίσει την ανοδική πίεση στις αποδόσεις από τον αυξημένο πληθωρισμό το δ' τρίμηνο. Κατά συνέπεια, αναμένει ότι η απόδοση του 10ετούς Bund θα κινηθεί περίπου στα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του έτους. Στις αρχές του επόμενου έτους, η Merten αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα και αυτό θα οδηγήσει ξανά σε χαμηλότερες απόδοση το Bund, εκτιμώντας παράλληλα, ότι ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα. Για το 2023, η στρατηγική αναλύτρια στο σκέλος του σταθερού εισοδήματος της ABN Amro αναμένει ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν ξανά υπό τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων, παρότι θέτει ένα πιο μακρινό χρονοδιάγραμμα αυξήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider