Νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ
Σημειώνεται πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία αναταραχής στις αγορές, όταν ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα PEPP το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το υπάρχον πρόγραμμα, ενώ θα συμπληρώσει και το παλαιότερο, το οποίο διαμορφώνεται στα 20 δισ. ευρώ σε χρέος κάθε μήνα.

Σημειώνεται πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας μελετούν ένα ευρύ φάσμα ιδεών που δεν παρουσιάζεται απαραίτητα στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο ασφαλείας, σε περίπτωση που η λήξη του PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, οδηγήσει σε selloff ομολόγων στην αγορά ιδιαίτερα στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία.

Οι αγορές θα πραγματοποιούνται επιλεκτικά, υπό τους όρους του νέου σχεδίου, παρακάμπτοντας έναν κανόνα που ισχύει στα δύο υφιστάμενα προγράμματα, ο οποίος απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider