Fitch: Πότε θα επανέλθει σε κανονικότητα η Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Πότε θα επανέλθει σε κανονικότητα η Ελλάδα
Στο β' τρίμηνο του 2023 αναμένεται να έχει επανέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις του Traffic Tracker της Fitch για την κίνηση στους δρόμους.

Στο β΄τρίμηνο του 2023 αναμένεται να έχει επανέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις του Traffic Tracker της Fitch για την κίνηση στους δρόμους.

Σύμφωνα, με τον οίκο αξιολόγησης το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας κινείται οριακά χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν χορηγηθεί περίπου 11 εκατ. δόσεις, που αντιστοιχούν στην κάλυψη του 57% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση και στην πλήρη κάλυψη του 54% του πληθυσμού. Όπως επισημαίνει η Fitch, ο αριθμός αυτός είναι ουσιαστικά αισθητά βελτιωμένος από τις 6 εκατ. δόσεις που είχαν χορηγηθεί έως τον Ιούνιο της φετινής χρονιά και το χαμηλό των 1 εκατ. δόσεων που είχαν χορηγηθεί έως τις αρχές Μαρτίου του 2021.

Fitch

Επιπλέον, η Ελλάδα επηρεάστηκε ελαφρώς λιγότερο από τα περιοριστικά μέτρα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά το β' τρίμηνο του 2020, με τη μείωση της κίνησης στον Δακτύλιο να φτάνει έως και στο 73%, ενώ υπήρξε επίσης πτώση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 που ξεπέρασε το 40%. Η συνολική μείωση της κίνησης που διαμορφώθηκε στο 25% για το 2020 είναι αντίστοιχη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τη Fitch. Ωστόσο, η κίνηση στους δρόμους και η κυκλοφορία βελτιώθηκε από το α' τρίμηνο του 2021 και κορυφώθηκε κατά τη θερινή περίοδο στην Ευρώπη, φτάνοντας στα επίπεδα του 2019 κατά τη διάρκεια κάποιων εβδομάδων του Ιουλίου.

Fitch

Αξίζει να επισημανθεί πως η Fitch προχώρησε και πρόσφατα και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 6% (προηγούμενη εκτίμηση στο 4,5%) σε μια πιο εμπροσθοβαρή βάση, τη στιγμή που για το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,5% από 5,3%.

Οι βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη για το 2021 δεν μεταφράζονται σε μια πρόβλεψη για χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αντίθετα, η Fitch εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών για την οικονομία, η οποία υπερκαλύπτει το όφελος από την υψηλότερη ανάπτυξη. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 3,3% του ΑΕΠ το 2023 καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

Ως προς το σκέλος του χρέους υπολογίζει ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί της προηγούμενης εκτίμησης ότι αυτό θα γίνει το 2021 στο 207% του ΑΕΠ. Έτσι, εκτιμά ότι θα αρχίσει να περιορίζεται, στο 196,2% έως το 2023. Σημειώνει πάντως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό buffer, περί το 18% του ΑΕΠ το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider