Fitch: Στο 6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά - Τι εκτιμά για έλλειμμα, χρέος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Στο 6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά - Τι εκτιμά για έλλειμμα, χρέος
Για την κίνηση αναβάθμισης της εκτίμησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είχε προϊδεάσει η Fitch το προηγούμενο διάστημα.

Στο 6% αναβαθμίζει την εκτίμησή του για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Fitch, όπως είχε επισημάνει άλλωστε ο Pau Labro Vila, (CFA και Director της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες), σε event του αμερικανικού οίκου με τίτλο «Greek and Cypriot Banks - Rapidly Evolving Banking Systems»

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δυναμική πορεία του α' εξαμήνου, ενώ όπως επισημαίνει η Fitch, δεν οδηγεί σε μείωση της εκτίμησής της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά υπονοεί ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ έχει κινηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα στηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από την επόμενη χρονιά. Η Fitch παράλληλα αναμένει κάποια αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους, και αυτό περιορίζει την ανοδική αναθεώρηση, όπως επισημαίνει. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% το α' τρίμηνο του έτους (σε τριμηνιαία βάση) και 3,4% το β’ τρίμηνο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του β’ τριμήνου του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Επιπλέον, η ανάπτυξη ήταν περίπου 7% στο α' εξάμηνο του έτους και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στα επίπεδα προ πανδημίας το β' τρίμηνο, με την εγχώρια ζήτηση να οδηγεί την ανάπτυξη κατά το α’ εξάμηνο φέτος, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να διευρύνονται σσυγκριτικά με το 2020, ενώ η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

Παράλληλα, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εμπορικούς εταίρους της χώρας και σε εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να προκύψει και από μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο οίκος ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανοδική αναθεώρηση, παρά πτωτική για την εκτίμηση στο 6%. Όπως επισημαίνει τα δυο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, οι δείκτες υψηλής συχνότητας είναι θετικοί για το γ' τρίμηνο και η πορεία του τουρισμού υποδηλώνει κάποια ανάκαμψη.

Fitch

Ωστόσο για το 2022 έχει μειώσει την εκτίμησή της στο 4% από 5,3%, λόγω του λιγότερου θετικού carryover από το 2021. Η ανάκαμψη όμως θα συνεχιστεί με βασικό πυλώνα και της επίδρασης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σκέλος των επιχορηγήσεων για τη χώρα ανέρχεται σε 18,4 δισ. ευρώ (10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους δικαιούχους του Ταμείου). Αν και η Fitch αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία.

Οι βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη για το 2021 δεν μεταφράζονται σε μια πρόβλεψη για χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αντίθετα, η Fitch εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών για την οικονομία, η οποία υπερκαλύπτει το όφελος από την υψηλότερη ανάπτυξη. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 3,3% του ΑΕΠ το 2023 καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

Ως προς το σκέλος του χρέους υπολογίζει ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί της προηγούμενης εκτίμησης ότι αυτό θα γίνει το 2021 στο 207% του ΑΕΠ. Έτσι, εκτιμά ότι θα αρχίσει να περιορίζεται, στο 196,2% έως το 2023. Σημειώνει πάντως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό buffer, περί το 18% του ΑΕΠ το 2021.

Για τις τράπεζες, η Fitch στέκεται στη σημαντική υποχώρηση των NPLs, σε 29,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 47,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, με το δείκτη NPL στο 20,3% από 30,1%, κάτι που οφείλεται στις συνεχιζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPL και στις τιτλοποίησεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Τέλος, όπως επισημαίνει η Fitch, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια σταθερή πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους και μια συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού στις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση. Αντιθέτως, μια αδυναμία μείωσης του δείκτη δημοσίου χρέους βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα αρνητικό rating action.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider