Γέλεν: Αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους εντός δύο εβδομάδων οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους εντός δύο εβδομάδων οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση
«Θεωρώ την 18η Οκτωβρίου ως διορία. Θα ήταν καταστροφικό να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι η οικονομία θα πέσει σε ύφεση εάν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το όριο δανεισμού πριν από μια πρωτοφανή αθέτηση πληρωμής του χρέους της χώρας.

«Θεωρώ την 18η Οκτωβρίου ως διορία. Θα ήταν καταστροφικό να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης, να είμαστε στο σημείο να έχουμε έλλειψη πόρων για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης», δήλωσε η Γέλεν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CNBC.

«Περιμένω 100% ότι θα προκαλέσει επίσης ύφεση», πρόσθεσε.

Η υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τα χρέη τους περί τις 18 Οκτωβρίου. Οι νομοθέτες ή θα αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους πριν από την ημερομηνία αυτή ή διακινδυνεύουν την πρώτη αθέτηση των ΗΠΑ.

Ενώ οι ΗΠΑ δεν απέτυχαν ποτέ να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, οι οικονομολόγοι λένε ότι μια αθέτηση θα προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά μέσω μιας αύξησης των επιτοκίων, θα αμαύρωνε την πίστη στην ικανότητα της Ουάσιγκτον να καταβάλει τις πληρωμές των τόκων της εγκαίρως και ενδεχομένως θα καθυστερούσε τις πληρωμές της Κοινωνικής Ασφάλισης σε περίπου 50 εκατομμύρια ηλικιωμένους.

Τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων υπηρεσιών θα μπορούσαν επίσης να δουν την αμοιβή τους να καθυστερεί ως αποτέλεσμα της αθέτησης των ΗΠΑ.

«Τα χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου θεωρούνται από καιρό ως το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο στον πλανήτη», δήλωσε η Γέλεν. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κατάσταση των αποθεματικών δολαρίου. Και το να το θέσουμε υπό αμφισβήτηση με το να μην πληρώσουμε κανέναν από τους λογαριασμούς μας θα ήταν πραγματικά καταστροφικό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider