Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται έως 30% τα εισοδηματικά όρια, περισσότεροι φέτος οι δικαιούχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται έως 30% τα εισοδηματικά όρια, περισσότεροι φέτος οι δικαιούχοι
Εξετάζεται η η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επίδομα θέρμανσης και σε νοικοκυριά της μεσαίας τάξης σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η αύξηση 20% - 30% των εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς αλλαγές προς το παρόν στα περιουσιακά κριτήρια.

Τα νέα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθούν:

- Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.

- Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

- Έως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Τα περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Αυτό σημαίνει ότι ο άγαμος για να λάβει επίδομα θα πρέπει να κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ, οι έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι να διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ και οι μονογονεϊκές οικογένειες να έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 250.000 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης αναμένονται εντός των ημερών, πριν τις 15 Οκτωβρίου που κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Με την αύξηση των εισοδηματικών ορίων εκτιμάται ότι ενισχύονται 8 στα 10 νοικοκυριά ενώ το επίδομα θα καταβληθεί το Δεκέμβριο.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα

Το επίδομα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης των 264 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου ενώ από πέρυσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου. Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και 28 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2021 και για τα καυσόξυλα λαμβάνονται υπόψη αγορές που έγιναν από την 1η Ιουνίου 2021 και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Πόσο αυξάνεται, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε θα καταβληθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider