Πότε «ανοίγει η στρόφιγγα» για τον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε «ανοίγει η στρόφιγγα» για τον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας
Στο τέλος του 2021 η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ. Τα οφέλη της υδροδότησης και η σημασία του έργου για το νησί.

Προς το τέλος του 2021 τελικά, αντί για τον Σεπτέμβριο (που ήδη έχει… περάσει), φαίνεται να τίθεται σε λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης της Αίγινας.

Ο ανάδοχος του έργου, δηλαδή η τεχνική εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης, φέρεται να ζήτησε μια μικρή παράταση στο χρονοδιάγραμμα που έληγε στις 30/09, με το νέο χρονικό ορόσημο να μπαίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μάλιστα, η εταιρεία εμφανίζονταν να ζητάει αυτή τη μικρή αναβολή και την τρίμηνη καθυστέρηση σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που στην «ανοιχτή θάλασσα» επηρέασαν την πρόοδο των εργασιών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Βέβαια, σε τέτοιου είδους διαδικασίες απαιτείται πάντα και ο σχετικός συγχρονισμός όπως και η ετοιμότητα άλλων φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους έργα, με την Περιφέρεια Αττικής πάντως να ήταν έτοιμη να «ανοίξει τη στρόφιγγα» στην ώρα της.

Τελικά, η Περιφέρεια έδωσε το σχετικό περιθώριο χρόνου τόσο στην εταιρεία Χρ. Κωνσταντινίδης, όσο και για τις εργασίες του τεχνικού συμβούλου (ένωση προσώπων «HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ - MARNET Α.Τ.Ε- ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.»), για ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο, αυτό της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης (άρα και υδροδότησης) της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2104-2020) ύψους 21,5 εκατ. ευρώ.

Η νέα προθεσμία τέθηκε το αργότερο μέχρι τις 31-12-2021, χωρίς αύξηση του συμβατικού τιμήματος ή κάποια άλλη αξίωση, ενώ υπενθυμίζεται ότι η συνολική προθεσμίας για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης έληγε στις 30/09/2021, με το αίτημα του συμβούλου για νέο χρονοδιάγραμμα να υποβάλλεται εμπρόθεσμα, στις 27/08/2021, και να γίνεται αποδεκτό καθώς δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αναδόχου.

Το έργο συνδέει, μέσω Σαλαμίνας και από κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 14,4 χιλιομέτρων σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων, με ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα, την Αίγινα. Όπως αναφέραμε, η εταιρεία είχε λάβει προθεσμία έως τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου για την ολοκλήρωση των εργασιών και την «έναρξη» της λειτουργίας.

Ο αγωγός λύνει οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού που μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με μεταφορά νερού από υδροφόρα πλοία.

Το έργο, μαζί με μια σειρά σημαντικών έργων και υποδομών που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της Αίγινας.

«Είναι ένα έργο πρωτοποριακό, ίσως από τα πιο δύσκολα που έχουνε εκτελεστεί στη χώρα και ίσως το πιο σημαντικό στο επίπεδο της υδροδότησης νησιωτικής περιοχής με υποθαλάσσιο αγωγό.

Η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης», είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ο οποίος το καλοκαίρι είχε επιβλέψει τα έργα πόντισης ανοιχτά της Αίγινας.

Να σημειωθεί ότι η τεχνική εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ανακηρύχθηκε ανάδοχος το 2015, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017, χρειάστηκαν αλλαγές στην όδευση του αγωγού, στη συνέχεια το έργο βρέθηκε αντιμέτωπο με δολιοφθορές (άγνωστοι άνοιξαν τρύπες σε σωληνογραμμές), ενώ η πανδημία έφερε καθυστερήσεις επιβραδύνοντας περαιτέρω την πορεία του έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider