Reuters: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ισχυρότερο πληθωρισμό - Πως επηρεάζεται το PEPP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ισχυρότερο πληθωρισμό - Πως επηρεάζεται το PEPP
Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων «δείχνουν» σε πληθωρισμό άνω του στόχου του 2% για το 2022.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένει πως το ύψος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τις δημοσιευμένες προβλέψεις της από του χρόνου, σύμφωνα με στελέχη της ΕΚΤ που μίλησαν στο Reuters.

Σύμφωνα 8 στελέχη του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας, οι στόχοι για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν από την διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, θα είναι χαμηλότεροι από την πραγματική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,2% για το 2021, στο 1,7% για το 2022 και στο 1,5% για το 2023.

Ωστόσο, τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων «δείχνουν» σε πληθωρισμό άνω του στόχου του 2% για το 2022.

Εάν αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν, τότε μια λύση θα ήταν η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που έχει τεθεί σε ισχύ από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, από τον ερχόμενο Μάρτιο. Μια άποψη που ακούγεται στους διαδρόμους της ευρωτράπεζας είναι η ενίσχυση του δεύτερου προγράμματος ομολόγων της ΕΚΤ, το APP, στα 40 δισ. ευρώ από 20 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα, ώστε να μην υπάρξει απότομη μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της ευρωτράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται πως η ίδια η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει πως το ζήτημα του PEPP θα συζητηθεί εκ νέου στο Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιούλερ (ΕΚΤ): Να σκεφτούμε αύξηση του προγράμματος ομολόγων, όταν τελειώσει η πανδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider