Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις «να αποφύγουν τις αυξήσεις» γιατί θα ξεφύγει ο πληθωρισμός

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις «να αποφύγουν τις αυξήσεις» γιατί θα ξεφύγει ο πληθωρισμός
Ξεφτίζει σταδιακά η εκτίμηση για την «προσωρινότητα» της απειλής του πληθωρισμού και αναδύεται ο πραγματικός πληθωριστικός κίνδυνος για την ΕΚΤ, «οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων απέναντι στην ακρίβεια».

Αυτό που είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει κάπως διακριτικά ο επικεφαλής της Bundesbank κ. Γιένς Βάϊντμαν πριν από ένα περίπου μήνα, το υιοθετεί τώρα το προεδρείο της ΕΚΤ.

Η προσωρινότητα των πληθωριστικών πιέσεων εξαρτάται από το αν ο πληθωρισμός θα οδηγήσει ή όχι σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Αν αυτό συμβεί οι πληθωριστικές τάσεις θα αποκτήσουν διάρκεια και το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για μείωση του πληθωρισμού μετά την αποκορύφωσή του φέτος, εξανεμίζεται.

Αυτό ήταν το μοτίβο των δηλώσεων που έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Ντε Γκίντος σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση των FT «για το μέλλον της Ευρώπης».

Όπως είπε ξεκάθαρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, το αν ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί ή όχι από το 2022, θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες:

  • Πρώτον από την πιθανότητα να συνεχισθούν οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα στις διεθνείς τροφοδοτικές αλυσίδες και
  • Δεύτερον το να έχουμε δευτερογενείς αντιδράσεις στο μέτωπο των μισθών, που μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανισθεί σε μεγάλη κλίμακα.

«Αυτοί είναι δύο παράγοντες απέναντι στους οποίους πρέπει να προσέξουμε» είπε και επισήμανε μάλιστα ότι «ορισμένες χώρες έχουν συνδέσει το θέμα των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με τον πληθωρισμό» και… συνέστησε «αυτό πρέπει να αποφευχθεί γιατί αν έχεις μία οικονομία σε προσωρινό σοκ τότε αυτή η προσωρινή εξέλιξη μπορεί να μετατραπεί σε αύξηση του πληθωρισμού πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε…».

Διαφορετικά, το βασικό σενάριο προβλέψεων της ΕΚΤ δεν μπορεί να σταθεί ως βάση προβλέψεων για τις οικονομίες.

Το βασικό σενάριο όπως υπενθύμισε εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και ίσως αγγίξει την κορυφή του τον Νοέμβριο στο 3,4% - 3,5% και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το 2022 καθώς τα προσωρινά στοιχεία στρέβλωσής του θα αποσύρονται με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να αρχίσει να επιβραδύνεται το 2022 και 2023.

Για το 2022 η πρόβλεψη αναφέρεται σε ποσοστό αύξησης πληθωρισμού 1,7% και το 2023 στο 1,5%.

Είναι για πρώτη φορά που το προεδρείο της ΕΚΤ κάνει τόσο σαφή υπόδειξη για τους παράγοντες ανατροπής του βασικού σεναρίου εισηγούμενη μάλιστα την …αποσύνδεση μισθών – συντάξεων από τον πληθωρισμό ακόμα και εκεί που αυτή είναι θεσμοθετημένη (!).

Η ΕΚΤ μεταθέτει με την τοποθέτηση αυτή την ευθύνη για τις επερχόμενες πληθωριστικές προσδοκίες στις κυβερνήσεις και μάλιστα σε μία παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με τις εκλογές να τρέχουν αυτή την εβδομάδα στην Γερμανία και τον επόμενο χρόνο στην Γαλλία και τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης να έχουν μπεί ή να πρόκειται στο ίδιο διάστημα να μπουν στον εκλογικό κύκλο.

Σημειωτέον ότι στην Γερμανία μέσα στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου εξελίχθηκε και μάλιστα με σημαντικές αυξήσεις σαν αποτέλεσμα, η απεργία των σιδηροδρομικών, ενώ το SPD έχει ήδη εξαγγείλει αύξηση κατώτατου μισθού κατά 24% εφ’ όσον εκλεγεί ο Όλαφ Σόλτς.

Σε κάθε περίπτωση η προειδοποίηση του Ντε Γκίντος ηχεί ήδη στ’ αυτιά πολλών αναλυτών ως σήμα προειδοποίησης από πλευράς ΕΚΤ ότι η ίδια δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό πέραν της κατάργησης του QE και της αύξησης των επιτοκίων. Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δρομολογήσει υπό τις παρούσες συνθήκες στην διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιούλερ (ΕΚΤ): Να σκεφτούμε αύξηση του προγράμματος ομολόγων, όταν τελειώσει η πανδημία

Ντε Γκίντος: Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 3,5% - Να είμαστε σε εγρήγορση για «εκπλήξεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider