Η Evergrande βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας - Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Evergrande βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας - Γιατί αυτό είναι σημαντικό;
«Η κατάρρευση της Evergrande θα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας εδώ και χρόνια», λέει ο Μαρκ Ουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics.

Ο κινεζικός γίγαντας στην ακίνητη ιδιοκτησία Evergrande βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της Κίνας.

«Η κατάρρευση της Evergrande θα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας εδώ και χρόνια», λέει ο Μαρκ Ουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics, σύμφωνα με το CNBC.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Μετά την ταχεία ανάπτυξη της για χρόνια και την αύξηση των περιουσιακών της στοιχείων καθώς η οικονομία της Κίνας σημείωνε άνθηση, η Evergrande «στενάζει» τώρα κάτω από ένα συντριπτικό χρέος 300 δισ. δολαρίων.

Η πιο χρεωμένη εταιρεία ακινήτων στον κόσμο προσπαθεί να πληρώσει τους προμηθευτές της ενώ προειδοποίησε τους επενδυτές δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα μπορούσε να αθετήσει τις πληρωμές των χρεών της.

Την Τρίτη, η Evergrande είπε ότι οι πωλήσεις ακινήτων της πιθανότατα θα συνεχίσουν να μειώνονται σημαντικά τον Σεπτέμβριο μετά από μία πτώση επί μήνες, κάνοντας την κατάσταση των ταμειακών ροών της ακόμη πιο τραγική.

Η εταιρεία είναι τόσο γιγαντιαία που οι συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας της θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο την κινεζική οικονομία, αλλά να εξαπλωθούν και σε αγορές πέρα από αυτήν.

Οι τράπεζες έχουν επίσης αντιδράσει στην επιδείνωση των ταμειακών ροών της. Ορισμένες στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της HSBC και της Standard Chartered, αρνήθηκαν να χορηγήσουν νέα δάνεια σε αγοραστές δύο μη ολοκληρωμένων κατοικιών της Evergrande, ανέφερε το Reuters.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει επανειλημμένα την εταιρεία, επικαλούμενοι προβλήματα ρευστότητας. Τα προβλήματα της Evergrande εντάθηκαν πέρυσι όταν η Κίνα εισήγαγε κανόνες για να περιορίσει το κόστος δανεισμού των developers ακινήτων. Αυτά τα μέτρα θέτουν ένα όριο χρέους σε σχέση με τις ταμειακές ροές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα επίπεδα κεφαλαίου μιας επιχείρησης.

1. Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν εάν υπάρξει μετάδοση των επιπτώσεων στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων στην Κίνα, δήλωσε ο Ουίλιαμς της Capital Economics.

«Μια τραπεζική αποτυχία που θα προκληθεί από την κατάρρευση μεγάλων κατασκευαστών ακινήτων είναι το πιο πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκληρή προσγείωση την Κίνα. Και το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν σημαίνουν επί του παρόντος συναγερμό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν », έγραψε ο Ουίλιαμς σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.

2. Αγοραστές κατοικιών και επενδυτές

Διαμαρτυρίες εξοργισμένων αγοραστών κατοικιών και επενδυτών ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες πόλεις και η κοινωνική αναταραχή είναι μια από τις ανησυχίες.

Τη Δευτέρα, περίπου 100 επενδυτές εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Evergrande στο Σιέντζεν, ζητώντας εξόφληση δανείων για ληξιπρόθεσμα χρηματοοικονομικά προϊόντα και δημιουργώντας χαοτικές σκηνές, σύμφωνα με το Reuters.

Στην πραγματικότητα, το συναίσθημα εξαπλώνεται ήδη στα ομόλογα υψηλής απόδοσης της Ασίας. Σύμφωνα με την TS Lombard, οι αποδόσεις των offshore ομολόγων της Ασίας, στα οποίες κυριαρχούν οι εταιρείες ακινήτων, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο 13%.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι υπεράκτιοι επενδυτές έχουν «χασούρα», ανέφερε η ερευνητική εταιρεία σε υπόμνημα της την περασμένη εβδομάδα.

«Η εγγύηση της εταιρείας για την παράδοση όλων των προπωληθέντων projects είναι πιθανό να οδηγήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στο εξωτερικό να δουν λίγα, αν όχι και καθόλου, από την τελική πώληση των περουσιακών στοιχείων ενός developer σε περίπτωση bailout», ανέφερε η TS Lombard.

«Εξ ου και η προοπτική μιας άνισης ανταλλαγής, όπου τα συμφέροντα των δανειστών στην ενδοχώρα -νοικοκυριά και τράπεζες- προστατεύονται σε βάρος των ιδίων κεφαλαίων και των off-shore ομολογιούχων», αναφέρεται στο σημείωμα.

3. Προμηθευτές

Οι συνέπειες της χρεοκοπίας της Evergrande θα μπορούσαν επίσης να αντηχήσουν σε άλλους κλάδους, εάν οι προμηθευτές δεν πληρώνονται. Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, η Evergrande μπορεί να «πείσει» τους προμηθευτές και τους εργολάβους της να αποδεχτούν τα ακίνητα ως πληρωμή - σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει μετρητά για αποπληρωμές δανείων.

Σε μια έκθεση του Αυγούστου, η S&P εκτίμησε ότι τους επόμενους 12 μήνες, η Evergrande θα έχει πάνω από 240 δισ. γιουάν (37,16 δισ. δολάρια) λογαριασμούς και εμπορικές υποχρεώσεις από εργολάβους προς διακανονισμό - περίπου 100 δισ. γιουάν αυτού του ποσού οφείλονται φέτος.

Ένας προμηθευτής χρωμάτων της Evergrande, που εδράζεται στη Σαγκάη, Skshu Paint, δήλωσε σε μια κατάθεση ότι η εταιρεία ακινήτων εξόφλησε μέρος του χρέους της με ακίνητα – ακόμα και με αυτά που δεν ήταν ανολοκλήρωτα.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch είπε ότι οι τράπεζες μπορεί επίσης να έχουν έμμεση έκθεση στους προμηθευτές της Evergrande - οι εμπορικές υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν στα 667 δισ. κινέζικα γιουάν, σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch.

Είναι η Evergrande πολύ μεγάλη για να αποτύχει;

Η κυβέρνηση είναι πιθανό να παρέμβει λόγω του πόσο σημαντική είναι η Evergrande, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Η Evergrande είναι ένας τόσο σημαντικός developer ακινήτων και θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα αν συμβεί κάτι», δήλωσε ο Νταν Γουάνγκ, οικονομολόγος στην Hang Seng Bank. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποια υποστηρικτικά μέτρα από την κεντρική κυβέρνηση ή ακόμα και την κεντρική τράπεζα, που θα προσπαθήσουν να διασώσουν την Evergrande».

Αλλά μια αναδιάρθρωση είναι πιο πιθανή, σύμφωνα με άλλους αναλυτές.

«Η πιο πιθανή κατάληξη είναι τώρα μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση στην οποία άλλοι developers αναλαμβάνουν τα μη ολοκληρωμένα έργα της Evergrande με αντάλλαγμα ένα μερίδιο γης», ανέφερε ο Ουίλιαμς της Capital Economics.

Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στους αγοραστές κατοικιών και τις τράπεζες έναντι άλλων μερών, είπε.

«Η κύρια προτεραιότητα των πολιτικών είναι τα νοικοκυριά που έχουν καταβάλει πληρωμές για ακίνητα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι άλλοι πιστωτές της εταιρείας θα υποφέρουν», έγραψε ο Ουίλιαμς.

Η επενδυτική τράπεζα Natixis δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αποφύγει τους «συστημικούς κινδύνους» πριν από το Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ του 2022, λόγω της ιστορικής σημασίας του.

«Ωστόσο, αυτό θα υποδηλώνει επίσης ότι η κρίση χρέους της Evergrande μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πορεία», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα μετριάσει τις οικονομικές απώλειες όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Evergrande: Αναστολή διαπραγμάτευσης ομολόγων - Αδυναμία πληρωμής τόκων και υποβάθμιση από την S&P

Πώς η Evergrande οδηγείται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Evergrande: Προειδοποίηση για αδυναμία πληρωμών - Ευρύτερες επιπτώσεις από πιθανή χρεοκοπία, λέει η Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider