«Γέφυρα 1»: Γλιτώνουν από άμεσο πλειστηριασμό 5.500 δάνεια, άλλα 20.000 παραμένουν στο «πράσινο»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γέφυρα 1»: Γλιτώνουν από άμεσο πλειστηριασμό 5.500 δάνεια, άλλα 20.000 παραμένουν στο «πράσινο»
Εντός του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί η παράταση της κρατικής επιδότησης του προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο 2021. Ωφελημένοι 75.000 δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2020.

Σωτηρία σε 5.500 δάνεια, μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα, που θα αντιμετώπιζαν άμεσα την απειλή του πλειστηριασμού, δίνει το πρόγραμμα «Γέφυρα» και η τρίμηνη παράτασή του που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επίσης άλλα περίπου 20.000 δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα προ της πανδημικής κρίσης και λαμβάνουν την κρατική επιδότηση του προγράμματος, διασφαλίζουν επιπλέον στήριξη ώστε να μην «κοκκινίσουν» και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η παράταση για τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης στα δάνεια – στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά – με υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Θα αφορά 75.000 δανειολήπτες, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν κρατική συνεισφορά για την πληρωμή της μηνιαίας δόσης τους και μετά τη λήξη της εννεάμηνης περιόδου επιδότησης στο τέλος Σεπτεμβρίου, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι η παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» για τη λήψη της κρατικής επιδότησης μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα επιτρέπει την είσοδο νέων αιτούντων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η παράταση αφορά αποκλειστικά και μόνον όσους δανειολήπτες επλήγησαν από το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλ. ουσιαστικά τους πληγέντες της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου 2020.

Πρόκειται για:

- Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενους σε κλάδους (ΚΑΔ) που επλήγησαν ή παρουσίασαν σημαντική μείωση μέσου μηνιαίου μισθού, κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας Μαρτίου – Απριλίου 2020 συγκριτικά με το χρονικό διάστημα πριν από την πανδημία (δηλ. των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020), ως εξής:

α) Εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό έως 1.000 ευρώ, τότε έχει επέλθει μείωση μισθού ίση ή μεγαλύτερη δέκα ποσοστιαίων μονάδων (10%).

β) Εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό από 1.000,01 ευρώ και μέχρι 2.000 ευρώ, τότε έχει επέλθει μείωση μισθού ίση ή μεγαλύτερη είκοσι ποσοστιαίων μονάδων (20%).

γ) Εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό άνω των 2.000 ευρώ, τότε έχει επέλθει μείωση μισθού ίση ή μεγαλύτερη τριάντα ποσοστιαίων μονάδων (30%).

- Ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα με ατομική επιχείρηση σε κλάδους (ΚΑΔ) που επλήγησαν ή παρουσίασαν σημαντική μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, με μείωση εσόδων άνω του 20%, κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας (δηλ. το 2ο τρίμηνο 2020), συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 1 έτος πριν από την πανδημία (δηλ. το 2ο τρίμηνο του 2019).

Η επιδότηση για το επιπλέον τρίμηνο της παράτασης θα ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης για τα δάνεια οφειλετών που ήταν ενήμεροι μέχρι να πληγούν από τον κορονοϊό και στο 30% και 15% για τα μη εξυπηρετούμενα και τα καταγγελμένα δάνεια, δηλαδή στο μισό της επιδότησης που λαμβάνουν για το γ΄ τρίμηνο της εννεάμηνης επιδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» προβλέπει κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των επιδοτήσεων δεν ταυτίζεται κατ΄ ανάγκη με την παράταση της κρατικής επιδότησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η χρονική ταύτιση αφορά το 85% των δανειοληπτών που ήταν ενήμεροι και εντάχθηκαν άμεσα στο πρόγραμμα, ξεκινώντας να επιδοτούνται από τον Μάρτιο 2021 και η λήψη της κρατικής επιδότησης λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο 15% των δανειοληπτών του προγράμματος είχαν λάβει αναστολές πληρωμών (moratoria) από τις τράπεζες ή προέβησαν σε ρυθμίσεις των δανείων τους και ξεκίνησαν να λαμβάνουν την κρατική επιδότηση σε επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρίμηνη παράταση στο «Γέφυρα 1» - Τουλάχιστον μέχρι 31/12/2021 η προστασία της α΄ κατοικίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider