Σκυλακάκης: Προς αναπροσαρμογή στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Προς αναπροσαρμογή στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης
Πηγές του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισαν πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει αίτημα ή εάν θα γίνει αλλαγή σε συννενόηση με την Επιτροπή.

Προετοιμαζόμαστε για αναπροσαρμογή, εφόσον χρειασθεί, στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που έγινε με οδυνηρό τρόπο ορατή σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. το καλοκαίρι αυτό, μέσω και αξιοποίησης της δυνατότητας μερικής ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις του Κανονισμού, ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ -μια κίνηση που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και καιρό.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισαν πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει αίτημα ή εάν θα γίνει αλλαγή σε συννενόηση με την Επιτροπή. Το πιο πιθανό, είπαν, είναι να μην γίνει άμεσο αίτημα αλλά να ενταχθούν έργα στην πορεία με βάση την απορρόφηση που θα έχουν....

Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε πως «αυτό είναι κάτι που και η Επιτροπή, άλλωστε, αντιλαμβάνεται και διατυπώθηκε και στον σχετικό διάλογο με το Ευρωκοινοβούλιο, όπως σημείωσε ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των ανθρώπων, (01/09), «κάποιο κράτος-μέλος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τροποποίηση των σχεδίων του για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, υπάρχει μια σχετική διαδικασία για την έγκριση αυτών των τροποποιήσεων, αλλά πάντως υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιο κράτος-μέλος αποφασίσει, να την επικαλεστεί».

Επίσης, σε σύντομη ενημέρωση για την Πρόοδο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης προανήγγειλε ότι:

Ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα (έως 30.09) οι 15 στόχοι και τα ορόσημα του «Ελλάδα 2.0», προκειμένου να αποστείλουμε το πρώτο αίτημα πληρωμής (περί τα 4 δισ. ευρώ: 1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια).

Δώδεκα (12) έργα είχαν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο έως τον Ιούλιο και άλλα 16 έχουν εγκριθεί προς ένταξη από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου οι προγραμματικές συμφωνίες της χώρας μας με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις.

Επίσης, εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider