Goldman Sachs: Τα hedge funds ανταγωνίζονται τα Venture Capitals στις ιδιωτικές συμφωνίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τα hedge funds ανταγωνίζονται τα Venture Capitals στις ιδιωτικές συμφωνίες
Τα hedge funds, τα οποία παραδοσιακά επενδύουν σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για ιδιωτικούς γύρους χρηματοδότησης.

Η συμμετοχή των hedge funds σε ιδιωτικές συμφωνίες που συνήθως αφορούν venture capitals και μη εισηγμένες εταιρείες έχει αυξηθεί «πολύ» τα τελευταία χρόνια, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

Τα hedge funds, τα οποία παραδοσιακά επενδύουν σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για ιδιωτικούς γύρους χρηματοδότησης που συγκεντρώνονται από ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η τράπεζα.

Η έκθεση -με τίτλο «Hedge Funds και Σύγκλιση Επενδύσεων Ιδιωτικών και Δημοσίων Μετοχών»- δείχνει ότι τα hedge funds έχουν συμμετάσχει στο ρεκόρ των 770 ιδιωτικών συμφωνιών συνολικής αξίας 153 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους.

Συγκριτικά, τα hedge funds συμμετείχαν σε 753 συμφωνίες συνολικής αξίας 96 δισ. δολαρίων το 2020.

Εν τω μεταξύ, τη δεκαετία πριν από το 2010, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων συμμετείχαν σε πάνω από 50 συμφωνίες ετησίως κατά μέσο όρο, με την κορυφή των 117 συμφωνιών το 2007.

Εμπλέκονται μεγάλα ποσά

Ο αριθμός των συναλλαγών που γίνονται από hedge funds παραμένει μικρός σε σχέση με τη δραστηριότητα άλλων επενδυτών στις ιδιωτικές αγορές. Πράγματι, τα hedge funds έχουν εμπλακεί σε μόλις το 4% των συμφωνιών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Τούτου λεχθέντος, το αποτύπωμα των hedge funds έχει μεγαλώσει. Έχουν επενδύσει το 27% του κεφαλαίου που έχει «πέσει» σε ιδιωτικές εταιρείες μέχρι στιγμής φέτος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο τείνουν να επενδύουν σε μεγαλύτερες συμφωνίες.

Τα τρία τέταρτα του κεφαλαίου προήλθαν από μόλις 10 hedge funds, αναφέρει η Goldman Sachs.

Πράγματι, η Tiger Global Management και η Coatue Management είναι μόνο δύο hedge funds που ανταγωνίζονται επιθετικά τους επιχειρηματίες venture capitals της Silicon Valley και άλλους επενδυτές σε ιδιωτικές συμφωνίες.

Η Tiger Global έχει επενδύσει σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές start ups το 2021, από 4 το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης VC Dealroom.

Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη αντληθεί για start ups όπως το fintech Revolut του Λονδίνου και η αμερικανική εταιρεία λογισμικού επιχειρήσεων Databricks από hedge funds φέτος.

Ο Γιομπ βαν ντερ Βουρτ, CEO και συνιδρυτής της start-up Remote, δήλωσε στο CNBC τον Ιούλιο ότι υπάρχουν «πολλοί νέοι παίκτες στην αγορά» και ότι είναι σχετικά εύκολο για ορισμένες εταιρείες να συγκεντρώσουν τεράστια ποσά.

«Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σχεδόν οποιονδήποτε αριθμό και θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε το χρηματικό ποσό», δήλωσε ο βαν ντερ Βουρτ, του οποίου η εταιρεία συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το καλοκαίρι.

«Προηγουμένως, η χρηματοδότηση start ups, ιδίως νεοσύστατων start ups, ήταν κάτι που ήταν αποκλειστικά για τους venture capitalists και αυτό που τώρα αρχίζετε να βλέπετε είναι αυτές οι επόμενες εταιρείες όπως η Tiger και η SoftBank που είναι ικανοποιημένες να λαμβάνουν μικρότερες αποδόσεις σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και έτσι γίνονται πολύ ανταγωνιστικές», προσέθεσε.

«Μπορούν βασικά να πουν, θα χρηματοδοτήσουμε πολλές διαφορετικές start ups σε πραγματικά υψηλές αποτιμήσεις και θα διώξουμε τους παραδοσιακούς venture capitalists».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider