Βρετανία: «Μαζική αναπροσαρμογή» στην αγορά εργασίας βλέπει καθηγητής του LSE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: «Μαζική αναπροσαρμογή» στην αγορά εργασίας βλέπει καθηγητής του LSE
Η κατάσταση θα έχει τους υπεύθυνους της BoE σε εγρήγορση, καθώς μια σημαντική αύξηση των μισθών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού από ό, τι προβλεπόταν σήμερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υφίσταται μια διαρθρωτική αναθεώρηση στην αγορά εργασίας του λόγω του Covid-19 και του Brexit και οι αρμόδιοι θα πρέπει να «αφήσουν την αγορά εργασίας να κάνει τη δουλειά της», σύμφωνα με τον Μινούς Σαφίκ, διευθυντή του London School of Economics.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από έναν συνδυασμό ελλείψεων εργαζομένων και διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν οδηγήσει τους μισθούς και τις τιμές στον ουρανό σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των προμηθειών, της υγείας και της γεωργίας.

Η πρόσφατη αύξηση του κόστους παραγωγής και των τιμών της ενέργειας αναμένεται να πυροδοτήσει μια αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Βρετανία αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση έως τον Ιούλιο, πάνω από τον στόχο της BoE, έχοντας φτάσει το 2,5% τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.

Η Τράπεζα υποστήριξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, αλλά αναβάθμισε τις προβλέψεις της και τώρα προσδοκά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους πριν εξομαλυνθεί.

Ο Σαφίκ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της BoE, δήλωσε στο CNBC κατά το Ambrosetti Forum το Σαββατοκύριακο ότι συμφωνεί με την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας.

«Το βρίσκω τόσο ενδιαφέρον που αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι μιλούν ταυτόχρονα για ελλείψεις δεξιοτήτων και πώς ο αυτοματισμός θα εξαφανίσει τις θέσεις εργασίας, οπότε είναι μια πολύ ειρωνική στιγμή και νομίζω ότι αυτό που αντανακλά είναι ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας μαζικής προσαρμογής στην αγορά εργασίας μας ως συνέπεια τόσο του Covid όσο και του Brexit », τόνισε.

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ υπόσχονται στους οδηγούς φορτηγών σημαντικές αυξήσεις μισθών προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κρίσιμη έλλειψη, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται το κόστος εργασίας σε πολλούς βασικούς τομείς της οικονομίας.

Η κατάσταση θα έχει τους υπεύθυνους της BoE σε εγρήγορση, καθώς μια σημαντική αύξηση των μισθών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού από ό, τι προβλεπόταν σήμερα.

Ο Σαφίκ πρότεινε ότι στο πλαίσιο του «διαρθρωτικού μετασχηματισμού», ορισμένοι τομείς θα αναπτυχθούν γρήγορα, ενώ άλλοι θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς για να προσλάβουν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αφήσουμε την αγορά εργασίας να κάνει τη δουλειά της».

«Όταν ήμουν στην Τράπεζα της Αγγλίας, περιμέναμε συνεχώς να δούμε κάποια κίνηση στους μισθούς ώστε να διακρίνουμε κάποια κίνηση στον πληθωρισμό, έτσι ώστε να αυξήσουμε τα επιτόκια και ήταν σαν να «Περιμένουμε τον Γκοντό » όπως είπε στον CNBC.

«Λοιπόν, βλέπουμε επιτέλους κάποιες αυξήσεις στους μισθούς και μετά από μια δεκαετία στάσιμων μισθών, αυτό μάλλον δεν είναι κακό».

Πρόσθεσε ότι το τρέχον κλίμα μπορεί επίσης να παρακινήσει τις εταιρείες να επενδύσουν σε βελτιώσεις παραγωγικότητας, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγικότητας.

«Θα πρέπει να το αφήσουμε να λειτουργήσει μέχρι να γίνουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές και στη συνέχεια να δούμε πόσες από αυτές θα οδηγήσουν σε μόνιμη αλλαγή στο επίπεδο των τιμών και αν ναι, τότε πρέπει να αντιδράσουμε νομισματικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider