Τουρκία: Νέα αύξηση του πληθωρισμού στο 19,25%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Νέα αύξηση του πληθωρισμού στο 19,25%
Στο 19,25% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 18,95% που βρισκόταν τον Ιούλιο, ξεπερνώντας πλέον το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

Στο 19,25% και σε υψηλά δύο ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 18,95% που βρισκόταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της γειτονικής χώρας.

Η αύξηση του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν και πλέον κινείται πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, ασκώντας πιέσεις ώστε να διατηρηθεί η σφιχτή νομισματική πολιτική της. Σημειώνεται ότι σε έρευνα του Reuters, οι εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού βρίσκονταν στο 18,7%

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συνεχίζει να διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 19% από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς επανειλημμένα έχει δεσμευτεί ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 14,1% στο τέλος του έτους, χαμηλότερα από ό,τι πιστεύουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider