Λονδίνο: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων «εξαργυρώνουν» την αυξημένη ζήτηση για «πράσινους» επαγγελματικούς χώρους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λονδίνο: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων «εξαργυρώνουν» την αυξημένη ζήτηση για «πράσινους» επαγγελματικούς χώρους
Οι εργασιακοί χώροι που πληρούν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές κοστολογούνται ακριβότερα από τους υπόλοιπους.

Στην «πράσινη επανάσταση» στρέφεται το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών επαγγελματικών χώρων στην περιοχή του Λονδίνου, καθώς ολοένα και εντείνεται η πρόθεση των εταιρειών να συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Knight Frank, τα ενοίκια για επαγγελματικούς χώρους που πληρούν τις προδιαγραφές για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καταγράφουν αύξηση της τάξης του 12%, γεγονός που συμβαδίζει και με τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία οι εργασιακοί χώροι που πληρούν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές κοστολογούνται ακριβότερα από τους υπόλοιπους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, τραπεζικοί και επενδυτικοί όμιλοι συγκαταλέγονται μεταξύ όσων έχουν δεσμευθεί για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον σε μηδενικά επίπεδα, την στιγμή που το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως εξακολουθεί να προέρχεται από τον κλάδο του real estate.

Το παραπάνω γεγονός, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες εξεύρεσης των κατάλληλων χώρων είναι σε θέση να δημιουργήσει μία αγορά δύο ταχυτήτων, επισημαίνει το World Green Building Council.

Από την πλευρά της, η Kate Horton της London Capital Markets τονίζει πως η συνεχής άνοδος των ESG επενδύσεων (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι «πράσινες» προσαυξήσεις στα ενοίκια θα συνεχιστούν σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους που ευθυγραμμίζονται με τα χαρακτηριστικά της πράσινης βιωσιμότητας.

«Η αύξηση των ενοικίων για όσα κτήρια έχουν λάβει την αξιολόγηση outstanding», σημειώνει χαρακτηριστικά η Horton, ενώ για όσα έχουν το rating «excellent» η προσαύξηση ανέρχεται στο 4,7%.

Στον αντίποδα, η Horton κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για όσους ιδιοκτήτες κατέχουν χώρους που δεν είναι συμβατοί με τα παραπάνω χαρακτηριστικά για την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

«Διαφαίνεται καθαρά το ρίσκο για τους ιδιοκτήτες κτιρίων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές», σημειώνει η Horton, εκτιμώντας πως τα εν λόγω ακίνητα κινδυνεύουν να χάσουν την αξία τους και να βρεθούν αντιμέτωπα με την απαξίωση και την εγκατάλειψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider