Ρεκόρ ανάπτυξης για Τουρκία - Κίνδυνος ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ ανάπτυξης για Τουρκία - Κίνδυνος ο πληθωρισμός
Τα στοιχεία της Τετάρτης θα δείξουν ότι ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 21% από πέρυσι και 1% από το α τρίμηνο, σύμφωνα με τις διάμεσες προβλέψεις στις έρευνες του Bloomberg.

Η οικονομία της Τουρκίας ενδεχομένως ανέκαμψε απότομα το β’ τρίμηνο για να αναπτυχθεί σε ρυθμό ρεκόρ μετά τη συρρίκνωση στο απόγειο της πανδημίας Covid.

Τα στοιχεία της Τετάρτης θα δείξουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 21% από πέρυσι και 1% από το α τρίμηνο, σύμφωνα με τις διάμεσες προβλέψεις στις έρευνες του Bloomberg. Ο υπουργός Οικονομικών Λούτφι Έλβαν δήλωσε τον Ιούνιο ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20%, γεγονός που θα σήμαινε το υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Η οικονομία των 729 δισ. δολαρίων αναμένεται να ξεπεράσει τις περισσότερες χώρες των G20, αφού συρρικνώθηκε κατά 10,3% πριν από ένα χρόνο όταν την έπληξε η πανδημία του κορονοϊού. Πέρυσι, η κυβέρνηση περιόρισε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ανάπτυξη χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μείωσης των επιτοκίων και χρηματοδοτούμενων από την κυβέρνηση πιστωτικών κινήτρων που ενίσχυσαν την κατανάλωση, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της λίρας και τον απότομο πληθωρισμό.

«Η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή καθορίζεται από τη βιομηχανική παραγωγή και τις πιστώσεις εν μέσω έντονης εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης», δήλωσε ο Καν Αγιάν, οικονομολόγος στην Aktifbank. Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται το γ’ τρίμηνο και αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού, είπε.

Οι κορυφαίοι δείκτες δείχνουν τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα προς το τέλος του β’ τριμήνου, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε το αυστηρό πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε όλο τον Μάιο μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που δημοσιεύτηκε από το ινστιτούτο στατιστικών στην Άγκυρα αυξήθηκε στα 97,8 τον Ιούνιο από 92,6 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ήταν πάνω από 100 το γ’ τρίμηνο, υποδεικνύοντας μια αισιόδοξη προοπτική. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ετήσια βάση για δέκατο τρίτο μήνα τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία της BBVA δείχνουν ότι «η κατανάλωση παραμένει σχετικά ισχυρή αλλά η ζήτηση για επενδύσεις επιβραδύνεται, γεγονός που τελικά καταλήγει σε μια συνεχιζόμενη αλλά πολύ αργή προσαρμογή της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε ο Σέντα Γκιουλέρ Μερτ επικεφαλής οικονομολόγος της Garanti BBVA στο Bloomberg. «Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη δυναμική και τις καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 ακόμη και για τις πάνω από την συναίνεση μας προβλέψεις για 9%».

Το «πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η ανάπτυξη αλλά ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Αλβάρο Ορτίθ, επικεφαλής στην BBVA Research. Η ώθηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2020 είδε το νόμισμα να αποδυναμώνεται κατά 20%, διατηρώντας τον καταναλωτικό διψήφιο πληθωρισμό. Τα φετινά δεδομένα εκθέτουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών εν μέσω των εκκλήσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 19% για πέμπτο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 18,95% τον Ιούλιο, διαγράφοντας μεγάλο μέρος της πραγματικής απόδοσης. Η λίρα έχει αποδυναμωθεί πάνω από 13% έναντι του δολαρίου μετά τον ξαφνικό διορισμό του Καβτσιόγλου τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Θετική η αναβάθμιση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας στο 6%

gazzetta
gazzetta reader insider insider