Οικονομία | Διεθνή
01-09-2021 | 13:16

Στουρνάρας σε Bloomberg: Η ΕΚΤ να επιδείξει προσοχή στις αποφάσεις της για τον πληθωρισμό

Newsroom
Μοιράσου το
Στουρνάρας σε Bloomberg: Η ΕΚΤ να επιδείξει προσοχή στις αποφάσεις της για τον πληθωρισμό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να ερμηνεύσει υπερβολικά την άνοδο του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη καθώς ετοιμάζεται για μια πολιτική απόφαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα.

«Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συμφόρησης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 3% τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο σε μια δεκαετία και περισσότερο από το 2% που σκοπεύει να επιτύχει η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα. Με την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι εκθέτουν τα επιχειρήματά τους για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό», είπε. «Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Σε αντίθεση με τον Στουρνάρα, «γεράκια» όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann θέλουν η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το δ’ τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη οικονομία της περιοχής.

Και οι δύο δήλωσαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους την Τρίτη ότι το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της Τράπεζας λόγω της πανδημίας θα πρέπει να λήξει τον Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.