Λιανεμπόριο: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά και ο φόβος των ανατιμήσεων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιανεμπόριο: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά και ο φόβος των ανατιμήσεων
Αύξηση καταγράφηκε σε σχέση με πέρσι στον Γενικό Δείκτη του Κύκλου Εργασιών στο λιανεμπόριο, οι πιέσεις όμως, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως παραμένουν για τις επιχειρήσεις.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τον κλάδο του λιανεμπορίου έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο του 2021 καθώς καταγράφηκε αύξηση 11,7% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2020 καθώς και αύξηση 7,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021.

Σημειώνεται ότι όλες σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων, πλην των πολυκαταστημάτων, καταγράφηκε ετήσια αύξηση, οι σημαντικότερες μεταβολές ωστόσο παρατηρήθηκαν σε:

  • Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων 23,3%
  • Φαρμακευτικά – Καλλυντικά 18,4%
  • Ένδυση – Υπόδηση 13,8%
  • Βιβλία - Χαρτικά - Λοιπά είδη 10,4%
  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων 7,4%

Παρά το γεγονός πάντως ότι συγκριτικά με πέρσι το λιανικό εμπόριο εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, κάτι που αποτυπώθηκε σε γενικές γραμμές και στην εικόνα των θερινών εκπτώσεων, οι πιέσεις εξαιτίας των διεθνών ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και της μεγάλης αύξησης του μεταφορικού κόστους, παραμένουν. Ήδη οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τις πρώτες επιπτώσεις από την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζοντας το δίλημμα στο προσεχές διάστημα είτε να μετακυλίσουν μέρος των αυξήσεων στις τιμές, είτε να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση μειώνοντας παράλληλα το περιθώριο κέρδους. Στελέχη της αγοράς ανησυχούν επίσης και για ενδεχόμενες ελλείψεις κυρίως σε φθηνά προϊόντα και ηλεκτρονικά είδη λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους που καθιστά σε πολλές περιπτώσεις ασύμφορη την αγορά τους εξαιτίας του μικρού κέρδους.

Την ίδια στιγμή οι επί μέρους δείκτες οικονομικού κλίματος δείχνουν ότι παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας στις 113 μονάδες τον Αύγουστο από 111,2 τον Ιούλιο, υποχώρησε η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο στις 9,3 από 10,8 μονάδες ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -35,1 από τις -32,9 μονάδες.

Όλα αυτά εν αναμονή και των νέων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στις 10 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται τον Ιούλιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% ενώ πέραν των σημαντικών ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια που συμπαρασύρουν και τις τιμές των υπόλοιπων προϊόντων, καταγράφηκαν ανατιμήσεις και σε βασικά είδη διατροφής. Για παράδειγμα σε αρνί και κατσίκι 13,21%, λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, τυριά 3,54%, ελαιόλαδο 2,61%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider