Οικονομία | Διεθνή
31-08-2021 | 12:25

Ευρωζώνη: Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ξανά τον Αύγουστο, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% αυτόν τον μήνα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, αφού αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού η Γερμανία ανέφερε τη Δευτέρα τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή από το 2008, με τον πληθωρισμό να είναι 3,4% τον Αύγουστο. Η Γαλλία ανέφερε επίσης το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε σχεδόν τρία χρόνια την Τρίτη.

Η ΕΚΤ, που πρόκειται να συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συζητήσει το μέλλον του προγράμματος PEPP, καθώς το διοικητικό της συμβούλιο φαίνεται διχασμένο για το πότε θα ξεκινήσει την χαλάρωση στα μέτρα ενίσχυσης.

Εικόνα

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλλερουά, είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη όταν συζητά τι θα κάνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική με την απόσυρση των μέτρων.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι ορισμένα μέλη πιστεύουν ότι η στάση της τράπεζας υποτιμά τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού.

Οι υψηλότερες ενδείξεις πληθωρισμού της Τρίτης πιθανότατα θα ασκήσουν πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με σχόλια της Fed στις ΗΠΑ, η οποία εξετάζει την άρση των μέτρων πριν από το τέλος του έτους.

Η εντολή της ΕΚΤ είναι να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Οι δικές της προβλέψεις «δείχνουν» αυτή τη στιγμή αύξηση του πληθωρισμού στο 1,9%, λόγω προσωρινών παραγόντων, πριν πέσουν στο 1,5% και 1,4% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.