Οικονομία | Διεθνή
16-08-2021 | 17:35

WSJ: Οι αξιωματούχοι της Fed «ζυγίζουν» τον τερματισμό της αγοράς assets έως τα μέσα του 2022

Newsroom
Μοιράσου το
WSJ: Οι αξιωματούχοι της Fed «ζυγίζουν» τον τερματισμό της αγοράς assets έως τα μέσα του 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πλησιάζουν σε συμφωνία για να ξεκινήσουν να αποσύρουν σταδιακά τη χαλαρή νομισματική πολιτική εάν η οικονομική ανάκαμψη συνεχιστεί, με ορισμένους να πιέζουν για τη λήξη του προγράμματος αγοράς assets έως τα μέσα του επόμενου έτους. 

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις και δημόσιες δηλώσεις, πολλοί τάχθηκαν υπέρ αυτού του χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα τους παρακινούσε να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμένεται εάν η οικονομία σημειώσει ταχεία πρόοδο στην κατεύθυνση των στόχων τους.

Η Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε ότι θα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγορών ομολόγων έως ότου οι αξιωματούχοι καταλήξουν ότι έχουν πετύχει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» προς τον στόχο του μέσου πληθωρισμού 2% και της ισχυρής απασχόλησης.

Στη διήμερη συνεδρίαση στις 27 και 28 Ιουλίου, οι αξιωματούχοι εξέτασαν δύο σημαντικά ζητήματα: πότε θα αρχίσουν να περιορίζουν τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων, ύψους 80 δισ. ευρώ, και ενυπόθηκων τίλων, ύψους 40 δισ. ευρώ, και πόσο γρήγορα θα τις μειώσουν ή και διακόψουν. Την Τετάρτη η Fed θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης που θα μπορούσαν να παράσχουν περισσότερα στοιχεία για τις συζητήσεις αυτές.

Οι απαντήσεις είναι σημαντικές για τις αγορές επειδή οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πει ότι θα προτιμούσαν να τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προτού εξετάσουν το πότε θα αυξήσουν τα επιτόκια από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Στη συνεδρίαση της 15ης-16ης Ιουνίου, 13 από τους 18 αξιωματούχους της Fed προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν έως τα τέλη του 2023, ενώ 7 αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί μάλιστα έως τα τέλη του 2022.

Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στις 28 Ιουλίου ότι η Fed είναι ακόμη μακριά από το να εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων. «Δεν είναι κάτι που είναι στην οθόνη του ραντάρ μας αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Αυξάνονται οι υποστηρικτές του tapering τον Σεπτέμβριο