Διεθνή
12-08-2021 | 16:14

ΗΠΑ: Αύξηση 1% στις τιμές παραγωγού για τον Ιούλιο

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αύξηση 1% στις τιμές παραγωγού για τον Ιούλιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλιο για έκτο συνεχόμενο μήνα κάτι που προσέφερε ενδείξεις ότι ένα μεγάλο κύμα πληθωρισμού βρίσκεται στα πρόθυρα της κορύφωσης.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,6%.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού στις τιμές χονδρικής τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε στο 7,8% από 7,3% τον Ιούνιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από την αναδιαμόρφωση του δείκτη το 2010 και πιθανότατα ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε μαζί με το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας. Οι καταναλωτές έχουν τεράστια όρεξη για κάθε είδους αγαθά και υπηρεσίες, αλλά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση λόγω της εκτεταμένης έλλειψης εργατικού δυναμικού και παραγωγικών υλικών.

Το κύμα πληθωρισμού αναμένεται να υποχωρήσει μόλις η οικονομία επιστρέψει στο φυσιολογικό, αλλά δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναρωτιούνται επίσης εάν το ποσοστό του πληθωρισμού θα καταλήξει υψηλότερο από τον στόχο του 2% της Fed.

Ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 5,4%, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο ΔΤΚ μετρά τις αλλαγές στο κόστος ζωής.

Πριν από την πανδημία, ο ΔΤΚ αυξανόταν σε λιγότερο από 2% ετησίως. 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.