Τα μέτρα στήριξης του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Ανακοινώνονται το απόγευμα από το οικονομικό επιτελείο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μέτρα στήριξης του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Ανακοινώνονται το απόγευμα από το οικονομικό επιτελείο
Με μια απλή αίτηση που θα υποβάλουν οι πληττόμενοι σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λάβουν τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

Τις τεράστιες πληγές που έχουν ανοίξει οι καταστροφικές πυρκαγιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιχειρήσει να επουλώσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τη βεντάλια των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων της Αττικής και της βόρειας Εύβοιας με εξπρές αποζημιώσεις και ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα χρήματα που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς τους μετά την υποβολή μιας απλής αίτησης που θα υποβάλουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να ανοίξει άμεσα.

Το πακέτο των μέτρων στήριξης των πληττόμενων θα «κλειδώσει» σήμερα στις 15:00 κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αμέσως μετά θα εξειδικευτεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Θα ανακοινωθεί στις 17:00.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των ζημιών σε όλα τα επίπεδα παρά το γεγονός ότι το κόστος των πυρκαγιών είναι βαρύ και αναμένεται να διαμορφωθεί πολύ πάνω από το 1 δις. ευρώ . Και αυτό, τη στιγμή που επιχειρείται η συμπίεση του ελλείμματος και η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά εξυγίανσης. Αν και ο τελικός λογαριασμός θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της αποτίμησης των ζημιών στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν ήδη σε επανυπολογισμό των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων ενώ εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε χθες ότι έχει εξευρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τις διαπιστούμενες ανάγκες. Βασικός στόχος η άμεση ανακούφιση των πληγέντων και η αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει από την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, παραγωγικών εγκαταστάσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων και για οικοσκευές, οι οποίες θα δοθούν θα φτάσουν έως τις 6.000 ευρώ ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους αγρότες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις χθεσινές δηλώσεις του δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια, με μία απλή αίτηση που θα υποβάλουν οι πληγέντες σε ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet.

Επί της ουσίας, θα δοθούν προκαταβολές έναντι μελλοντικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, που το ύψος τους θα καθοριστεί κατά περίπτωση και κατά δικαιούχο αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών.

Τα πρώτα μέτρα στήριξης

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση-ανακατασκευή κατοικιών που κάηκαν στις πυρκαγιές, ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 80% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο.

- Οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημίες από πυρκαγιές.

- Επιχορηγήσεις για αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων.

- Εξάμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης θα «παγώσουν» και οι δανειακές υποχρεώσεις και τους ενήμερους δανειολήπτες.

- Επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά που κάηκαν τα σπίτια τους ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

- Χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ των αγροτών των οποίων η παραγωγή έχει καταστραφεί ή έχει πληγεί από τις φωτιές.

- Διάθεση κονδυλίων στην τοπική αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση ζημιών σε πάσης φύσεως υποδομές.

- Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως έγραψε το insider.gr, για την προστασία και αποκατάσταση περιοχών της χώρας από φυσικές καταστροφές τα κονδύλια που δίνει η Ε.Ε. υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ για την περίοδο έως και το 2027. Η πιο μεγάλη ευκαιρία προέρχεται από τα κονδύλια 1,5 δις ευρώ που θα δοθούν μέσω του Ελλάδα 2.0, ενώ έχει εγκριθεί ένα πρωτόγνωρα μεγάλο ενιαίο πακέτο 757 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, δάνεια 595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και επιπλέον κονδύλια που θα διατεθούν μέσω περιφερειών και άλλων φορέων.

Επίσης το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις για θεομηνίες που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει σημαντικές προκαταβολές έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, που είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Επίσης δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στήριξη στους πυρόπληκτους από τις Εταιρείες Διαχείρισης - Αναστέλλονται για 6 μήνες μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης

Κυβέρνηση: Έκτακτα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης νέων πυρκαγιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider