Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων για άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων με προκαταβολές ποσών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων για άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων με προκαταβολές ποσών
Ταχύτερη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόσθετα μέτρα για την αποζημίωση και στήριξη των πληττόμενων από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να δηλώνει ότι οι εκταμιεύσεις των αποζημιώσεων στους πληγέντες θα γίνουν με ταχύτερες διαδικασίες. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις και τους πόρους για να γίνει η εκταμίευση αυτών των παρεμβάσεων σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα εμπλουτιστούν και θα ενισχυθούν. Όπως είπε «έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί» για να προσθέσει ότι «έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Με τις πυρκαγιές να είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «υπάρχουν πρώτες ανάγκες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άρα θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών… να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών αφού σημείωσε ότι πρώτα θα γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα. «Πρώτα θα γίνει καταγραφή, πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι άμεσης ανακούφισης.

Το πλαίσιο των αποζημιώσεων περιλαμβάνει:

- Στεγαστική συνδρομή για αποκατάσταση κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση

- Επιδότηση επιχειρήσεων.

- Αναστολή φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων.

- Πρώτες ανάγκες νοικοκυριών για οικοσκευές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider