Υψηλή απορρόφηση για την Ελλάδα στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλή απορρόφηση για την Ελλάδα στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ
«Πετύχαμε στο τρέχον ΕΣΠΑ να ανεβάσουμε την απορρόφησή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον βρισκόμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπολογίζουμε τους πόρους του REACT E.U» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη δεύτερη θέση όσον αφορά στην απορρόφηση του υφιστάμενου ΕΣΠΑ κατατάσσεται η Ελλάδα, μεταξύ των κρατών-μελών, έναντι της 12ης θέσης τον Ιούλιο του 2019.

«Πετύχαμε στο τρέχον ΕΣΠΑ να ανεβάσουμε την απορρόφησή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον βρισκόμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπολογίζουμε τους πόρους του REACT E.U. Επίσης θέσαμε ως βασικό μας στόχο και υποσχεθήκαμε στον κύριο Πρωθυπουργό ότι θα επιτύχουμε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, πράγμα που θα μας επιτρέψει να είμαστε και η πρώτη χώρα που θα απορροφήσει πόρους από το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο τρέχον έτος» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα κατά την οποία συζητήθηκε η έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 27,3% και οι δαπάνες € 4,4 δισ., ενώ σύμφωνα με στοιχεία της 26ης Ιουλίου 2021 οι δαπάνες ανέρχονται σε € 13,4 δισ. και το ποσοστό απορρόφησης σε 58% (63% Κοινοτική Συνδρομή). Την τελευταία διετία δηλαδή, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους € 9 δισ.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εντός της τελευταίας διετίας, εξασφαλίσθηκαν πρόσθετοι πόροι για τα Προγράμματα, συνολικού ύψους € 2,95 δισ.: α) μέσω του αποθεματικού επίδοσης, επιτυγχάνοντας την κάλυψη των οροσήμων και των δεικτών του πλαισίου επίδοσης και β) μέσω του νέου μηχανισμού του ReactEU. Οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε 23,2 δισ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη έναντι 20,2 δισ. τον Ιούλιο του 2019.

Το ύψος των συμβάσεων που έχουν υπογραφτεί από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα τέλος είναι: € 11,3 δισ. νέες συμβάσεις (από € 11,8 δις Ευρώ σε € 23,1 δισ.) .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider