Διεθνή
29-07-2021 | 15:51

Με 6,5% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία στο β' τρίμηνο - Μακριά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Newsroom
Μοιράσου το
Με 6,5% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία στο β' τρίμηνο - Μακριά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με ρυθμό 6,5% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο β' τρίμηνο του έτους, στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεφύγει σε ένα βαθμό από τα δεσμά της πανδημίας αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν ώστε να ανακάμψουν πλήρως σε επίπεδο οικονομίας.

Σε ετήσια βάση το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 6,4% από 6,3% που ήταν το α' τρίμηνο του έτους. Έρευνα της Dow ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης που θα διαμορφωνόταν στο 8,4%, τη στιγμή που και πολλοί ξένοι οίκοι ανέμεναν εκρηκτική ανάπτυξη.

Στο ναδίρ της, η οικονομία των ΗΠΑ κατέρρευσε κατά 31,4% στο β' τρίμηνο του 2020, όταν τα πάντα μπήκαν στον «πάγο» και επέστρεψε με ρυθμό 33,4% στο επόμενο τρίμηνο κινούμενη έκτοτε με φυσιολογικούς ρυθμούς. Παρόλο που η παραγωγή παρέμεινε χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών ανέφερε ότι η ύφεση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 έληξε σε διάστημα μόλις δύο μηνών αργότερα και ήταν η συντομότερη που έχει καταγραφεί.

Αξίζει να αναφερθεί πως και η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο 8,5% από 9,5% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Η αναθεώρηση από την G.S ήρθε καθώς πλέον «βλέπει» χαμηλότερη αύξηση κατανάλωσης στο β' εξάμηνο λόγω της πανδημίας και των μεταλλάξεων. Εάν κοιτάζετε το ποτήρι μισοάδειο, αυτό αποτελεί μια δίκαιη εκτίμηση δεδομένου ότι ένα νέο νέο κύμα μολύνσεων αρχίζει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.