Ελλάδα
22-07-2021 | 17:53

Scope: Στο 6,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 - «Βλέπει» επέκταση της στήριξης της ΕΚΤ

Newsroom
Μοιράσου το
Scope: Στο 6,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 - «Βλέπει» επέκταση της στήριξης της ΕΚΤ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στο 6,5% και στο 3,6% διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022 αντίστοιχα η Scope, χωρίς να αποκλείει παράλληλα μια περαιτέρω διεύρυνση της νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP.

Το τρίγωνο μεταξύ ΕΚΤ - ελληνικών ομολόγων - investment grade και στο βάθος... «γέφυρα»

Όπως επισημαίνει ο γερμανικός οίκος το σοκ της πανδημίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρό για Ελλάδα λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι τράπεζες συνεχίζουν, να επωφελούνται από την στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής από την ΕΚΤ του ελληνικού δημόσιου χρέους τόσο ως εγγύηση και ως επιλέξιμο για αγορές υπό το PEPP, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκταση των διευκολύνσεων.

Εικόνα

Παράλληλα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάκαμψη. Ωστόσο το έλλειμμα θα παραμείνει σημαντικό της τάξεως του 8,9% του ΑΠΕ, με το δημοσιονομικό κίνδυνο συνδεδεμένο με ένα νέο κύμα NPLs. Τέλος, η Ελλάδα επωφελείται από τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, με το spread στο 10ετές να κινείται κάτω από τις 100 μ.β το χαμηλότερο από την αρχή της κρίσης του δημόσιου χρέους.

Εικόνα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.