Για «μεταλλαγμένο» PEPP και «πράσινα ομόλογα» ετοιμάζεται η ΕΚΤ και... η Αθήνα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για «μεταλλαγμένο» PEPP και «πράσινα ομόλογα» ετοιμάζεται η ΕΚΤ και... η Αθήνα
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Νέο PEPP από τον Μάρτιο του 2022, με αντικείμενο τα «πράσινα ομόλογα», φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι της ΕΚΤ. Στην Αθήνα ετοιμάζονται για νέου τύπου εκδόσεις που θα αφορούν το νέο αντικείμενο αγορών του «μεταλλαγμένου» PEPP από το 2022.

Παρ’ ότι οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η ένταση με την οποία κυκλοφορούν στο περιβάλλον της Φρανκφούρτης, δείχνει ότι πέραν του... καπνού υπάρχει φωτιά.

Σύμφωνα με αυτές το PEPP, πρόκειται να υποστεί... μετάλλαξη και από έκτακτο εργαλείο νομισματικής στήριξης, θα γίνει μόνιμο εργαλείο της βασισμένο στην πλατφόρμα της στροφής της πολιτικής της ΕΚΤ στην στήριξη της πράσινης ανάπτυξης. Το ενδεχόμενο η μετάλλαξη αυτή να προ-αναγγελθεί στην κατά τα άλλα τυπική συνάντηση του ΔΣ την Πέμπτη, είναι σοβαρό, σύμφωνα με κύκλους στη Φρανκφούρτη.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται από επιτελικό υπηρεσιακό στέλεχος, στο οποίο απευθύνθηκε το insider.gr, «η κα Λαγκάρντ έχει καταστήσει σαφές σε πρόσφατη δήλωσή της ότι η μεταμόρφωση του PEPP σε ένα άλλο εργαλείο νομισματικής πολιτικής με την ολοκλήρωση του στόχου για τον οποίο δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020, είναι απολύτως συμβατό με τους σχεδιασμούς της ΕΚΤ…».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διεθνή οικονομικά ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα, το εσωτερικό τοπίο στο ΔΣ της ΕΚΤ δεν είναι ευνοϊκό για μεγάλες αποφάσεις την Πέμπτη. Και αυτό γιατί η διάσταση απόψεων μεταξύ των «σκληρών» που απαιτούν δρομολόγηση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, κ.α.) και των φίλων της συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, κ.α.) παραμένει ισχυρή…

Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε άμεσα, είτε τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ μέσω της κας Λαγκάρντ είναι υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις αγορές για τα επόμενα βήματά της ενόψει του Μαρτίου 2022 (τέλος του PEPP).

Μέχρι στιγμής, η τακτική της ΕΚΤ είναι να προειδοποιεί τις αγορές για τις επόμενες κινήσεις πριν από τον χρόνο που οι αγορές περιμένουν κάτι τέτοιο. Το έκανε αυτό και τον περασμένο Ιούλιο όταν ανακοίνωσε την επέκταση του PEPP διαβεβαιώνοντας έτσι τις αγορές αλλά και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την πρόθεσή της να επεκτείνει το PEPP δίνοντας στήριξη τόσο στις αγορές όσο και στα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης. Είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβει και την Πέμπτη.

Η μετάλλαξη του PEPP

Μία τέτοια «μετάλλαξη» για το PEPP στη βάση της ενσωμάτωσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με μετατροπή του σε εργαλείο στήριξης του κρατικού και εταιρικού δανεισμού για την πράσινη ανάπτυξη, θα διαμορφώσει ένα μεταβατικό τοπίο νομισματικής στήριξης, περιορίζοντας ταυτόχρονα την μέχρι σήμερα «χαλάρωση».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η έκδοση «πράσινων ομολόγων», ήτοι χρέους που θα κατευθύνεται σε πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής (στο επίπεδο των καυσίμων, της μείωσης των ρύπων, κ.λ.π.) τόσο από πλευράς κυβερνήσεων όσο και από πλευράς εταιρειών, φαίνεται να είναι η προς επιλογή μετάβαση της ΕΚΤ στη νέα κατάσταση.

Ήδη στα υπουργεία Οικονομικών των χωρών - μελών υπάρχουν σε εξέλιξη ανάλογες προετοιμασίες για την προώθηση εκδόσεων χρέους που θα είναι επιλέξιμα από το «μεταλλαγμένο» PEPP.

Στην Αθήνα οι σχετικές ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει με στόχο την ενεργοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος για το 2022. Η «δουλειά» που θα χρειασθεί να γίνει στο επίπεδο αυτό, δεν φαίνεται να είναι εύκολη, καθώς δεν υπάρχουν «μοντέλα» από πλευράς ΕΚΤ ή Κομισιόν, που να μπορούν προς το παρόν να λειτουργήσουν ως... οδηγοί στην κατεύθυνση αυτή.

Πέραν αυτού οι δυσκολίες αυξάνονται και από το γεγονός ότι οι μηχανισμοί που θα πρέπει να ετοιμάσουν τις σχετικές πλατφόρμες παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα δυναμικό παγιωμένο σε προηγούμενες απαιτήσεις λειτουργίας του δημόσιου χρέους.

Οι σχετικές προτάσεις (ενίσχυσης των μηχανισμών αυτών) πάντως, αν και έχουν παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται να μη έχουν ακόμα χαρακτήρα προτεραιότητας στο οικονομικό επιτελείου.

Ο Μάρτιος του 2022 αποτελεί χρονικά κομβικό σημείο αλλαγής στην πολιτική της ΕΚΤ, αλλά η σταδιακή προετοιμασία ενδέχεται να αρχίσει από μεθαύριο Πέμπτη στη Φρανκφούρτη παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις στο Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Την Πέμπτη το μεσημέρι η κα Λαγκάρντ θα υποχρεωθεί έτσι κι αλλιώς να ξεκαθαρίσει, είτε άμεσα, είτε έμμεσα τις προθέσεις του Συμβουλίου των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ε.Ε. ανεξάρτητα από τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider