Ελλάδα
14-07-2021 | 12:08

ΕΕ: 10 δισ. ευρώ για τη Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) με την τρίτη έξοδό της στις αγορές

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕ: 10 δισ. ευρώ για τη Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) με την τρίτη έξοδό της στις αγορές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τρίτη έξοδό της στις αγορές, ανεβάζοντας σε 45 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει μέχρι στιγμής αντληθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες, Τρίτη, εκδόθηκε ένα 20ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουλίου 2041, το οποίο οι αγορές δέχτηκαν με πολύ έντονο ενδιαφέρον, με ζήτηση κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν μια διττή συναλλαγή και η Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 5,25 δισ. ευρώ σε δεκαετές δάνειο back-to-back, που λήγει στις 22 Απριλίου 2031 για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (MFA).

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Το τρίτο ομόλογο NextGenerationEU αυξάνει το συνολικό ποσό για το NextGenerationEU σε 45 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτό αποτελεί μια πολύ ενθαρρυντική αρχή για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NextGenerationEU. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να υποστηρίξει όλες τις προγραμματισμένες πληρωμές NextGenerationEU στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. "

Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισ. ευρώ που εξέδωσε η Επιτροπή στις 15 Ιουνίου 2021 και τη διττή συναλλαγή των 15 δισ. ευρώ (συνίστατο σε 5ετές ομόλογο 9 δισ. ευρώ και ένα 30ετές ομόλογο 6 δισ. ευρώ) που εξέδωσε η Επιτροπή στις 29 Ιουνίου.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Επιτροπή - εξ ονόματος της ΕΕ - θα συγκεντρώσει από τις κεφαλαιαγορές έως και 800 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026. Τα 421,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν κυρίως για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 385,8 δισ. ευρώ για δάνεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε όγκο δανεισμού κατά μέσο όρο περίπου σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.