Διεθνή
13-07-2021 | 21:20

ΗΠΑ: Μείωση 80% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού για τον Ιούνιο σε ετήσια βάση

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μείωση 80% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού για τον Ιούνιο σε ετήσια βάση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ μειώθηκε ραγδαία στα 174 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, από το ρεκόρ των 864 δισ. δολαρίων τον ίδιο μήνα πέρυσι, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη. Πρόκειται για μια βελτίωση της τάξης των 690 δισ. δολαρίων ή 80%.

Για τους πρώτους 9 μήνες του οικονομικού έτους, το έλλειμμα μειώθηκε στα 2,2 τρισ. δολάρια, από ένα έλλειμμα 2,7 τρισ. δολαρίων κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τον Ιούνιο, τα έσοδα ήταν σημαντικά υψηλότερα από ό, τι το προηγούμενο έτος, κυρίως επειδή η προθεσμία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν φόρους αναβλήθηκε μέχρι τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Φέτος, υπήρχαν οφειλές φόρων τον Μάιο.

Οι δαπάνες ήταν επίσης πολύ χαμηλότερες φέτος από ό, τι κατά τη χειρότερη φάση της πανδημίας. Τον περασμένο Ιούνιο, η Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων, η οποία διοικεί το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck, είχε δαπάνες άνω των 500 δισ. δολαρίων. Φέτος, η υπηρεσία ξόδεψε 31 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι μεταβλήθηκε από το χρονοδιάγραμμα των δαπανών και των προθεσμιών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται στη πορεία  για να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από το 1945, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Ο οργανισμός προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φθάσει τα 3 τρισ. δολάρια φέτος, λίγο μόνο κάτω από τα  3,1 τρισ. δολάρια πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι η τάση των κυβερνητικών δαπανών δεν είναι βιώσιμη, αλλά είπε ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να κινηθεί για να ελέγξει τις δαπάνες έως ότου η οικονομία ανακάμψει πλήρως από την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.