Κρ. Λαγκάρντ: Ομόφωνη η απόφαση της ΕΚΤ - Δεν είναι «ταβάνι» ο στόχος του 2%

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρ. Λαγκάρντ: Ομόφωνη η απόφαση της ΕΚΤ - Δεν είναι «ταβάνι» ο στόχος του 2%
«Είναι μια ισχυρή βάση που θα μας καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, τονίζοντας πως η αλλαγή είναι «αρκετή» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για στρατηγική μέσου πληθωρισμού. 

Για ομόφωνη απόφαση έκανε λόγο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την ιστορική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για τον στόχο του πληθωρισμού, έπειτα από αναθεώρηση 18 μηνών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το insider.gr την Κυριακή.

«Είναι μια ισχυρή βάση που θα μας καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως το 2% δεν αποτελεί «ταβάνι» και πως η σχέση μεταξύ νομισματικών μεγεθών και πληθωρισμού έχει εξασθενήσει.

«Τα επιτόκια της ΕΚΤ εξακολουθούν να αποτελούν το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση», ανέφερε η Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση αν πρόκειται πραγματικά για μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική ή απλά μια διευκρινιστική προσαρμογή, η Λαγκάρντ απάντησε πως η αλλαγή είναι «αρκετή», ενώ ξεκαθάρισε με ένα σκέτο «όχι» ότι δεν πρόκειται για στρατηγική μέσου πληθωρισμού.

«Δεν νομίζω ότι με αυτόν τον απλό και ξεκάθαρο στόχο του 2% απομακρύνουμε την πραγματική σύσφιξη που θα συμβεί, όχι», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Είπε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλη παγκόσμια πρόκληση και γι' αυτό τον λόγο η ΕΚΤ δεσμεύεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα, ενώ τόνισε ότι μια νέα ανακοίνωση «πιο αφηγηματική» θα αντικαταστήσει την εισαγωγική δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ.

Νωρίτερα, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε την αναπροσαρμογή του στόχου του πληθωρισμού σε 2% με «συμμετρική» προσέγγιση είτε από τα κάτω είτε από τα πάνω, καθώς τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους στην Ευρώπη, θα σημειωθεί μια σταθερή άνοδος των τιμών και του ΔΤΚ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική απόφαση από ΕΚΤ: Στο 2% ο στόχος για τον πληθωρισμό

Αλλάζει τον «στόχο» η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider