Κλ. Ρέγκλινγκ: Εφικτός ο ελληνικός στόχος ανάπτυξης, αλλά κίνδυνοι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα - Οι προειδοποιήσεις

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλ. Ρέγκλινγκ: Εφικτός ο ελληνικός στόχος ανάπτυξης, αλλά κίνδυνοι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα - Οι προειδοποιήσεις
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως πρέπει να αυξηθεί ο δανεισμός των τραπεζών στις επιχειρήσεις. «Χρηστή δημοσιονομική πολιτική» για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ικανοποίηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αλλά και συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να διασφαλιστεί μια σταθερή ανάκαμψη για το ελληνικό ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια απέδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εφικτός ο στόχος ανάπτυξης που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι συμφωνεί με το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν και κίνδυνοι σχετιζόμενοι μα την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα. Εξήγησε πως έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τους τουρίστες από την Βρετανία.

Επανέλαβε πολλές φορές την μεγάλη δυσκολία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες «και στη Γερμανία». Εξήγησε πως όταν τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων υπάρχει δυσκολία υλοποίησης. Είπε πως στην Ελλάδα υπάρχουν ερωτήματα υλοποίησης, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 25η «Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης» του Economist στο Λαγονήσι.

Αναλυτικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα περιόρισαν τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της χώρας μας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση και γρήγορη αδειοδότηση των επενδύσεων θα πρέπει να συνεχιστούν, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά.

Ακόμα, ανέφερε πως «τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μείνουν υψηλά το 2021 και θα βελτιωθούν του χρόνου».

Κίνδυνοι, ρίσκα και συστάσεις

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει για την ανάκαμψη της οικονομίας η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Σημείωσε πως για το 2021 ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας, λόγω και του νέου στελέχους, λέγοντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό αποτελούν μεγάλο ρίσκο για το ΑΕΠ της Ελλάδας».

Για το 2022, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ελλάδας είναι η εφαρμογή και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και γι άλλες χώρες, ακόμα και τη Γερμανία. Ωστόσο, παραμένουν κάποια ερωτήματα για το πόσο γρήγορα μπορεί η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Next Generation EU» πρόσθεσε.

Ακόμα, υπογράμμισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από την κρίση του κορονοϊού θα πρέπει να στηριχθεί από τον ιδιωτικό τομέα και πάνω σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι χρηματοδοτήσεις δανείων των τραπεζών στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως υπάρχουν θετικά σημάδια για την πορεία του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, αλλά, συμπλήρωσε «υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να καλυφθεί».

Μιλώντας για το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως τα χαμηλά επιτόκια που καταγράφονται σήμερα θα αρχίσουν να περιορίζονται με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και με τη σταδιακή άρση των υποστηρικτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος είπε ότι προϋπόθεση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα είναι η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και «η χρηστή δημοσιονομική ανάκαμψη, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να μην περιμένουν πως το σημερινό ύψος των επιτοκίων της ΕΚΤ θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Δανεισμός από τις αγορές

Σε σχόλιο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα έχει πολύ καλή τοποθέτηση για τις διεθνείς αγορές, καθώς αυτές φαίνεται να εμπιστεύονται τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει ένα πολύ μεγάλο αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων και αυτό είναι σημαντικό για τις ανάγκες χρηματοδότησης».

Χρ. Σταϊκούρας: Σταδιακή στροφή από τα μέτρα στήριξης σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση, μίλησε για την ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία από την πανδημία.

Από το «Ελλάδα 2.0» επισήμανε πως θα έρθουν 7,5 δισ. ευρώ φέτος αλλά ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία της τάξης του 2% του ΑΕΠ θα φανεί με υστέρηση το 2022.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και σε οργανωτικές παρεμβάσεις για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0 »αλλά για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

Είπε επίσης πως το ΥΠΟΙΚ κάνει συντηρητικές προβλέψεις για το 2021 και το 2022. Επισήμανε επίσης ότι θα στραφεί σταδιακά η κυβέρνηση από τα μέτρα στήριξης σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ανέφερε επίσης πως οι προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ενθαρρυντικές από ότι αυτές στις οποίες επισήμως βασίζεται η Ελλάδα (δηλαδή για 3,6% ρυθμό ανάπτυξης). Επισήμανε ότι αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι, υπάρχει περιθώριο να ικανοποιηθεί το σενάριο

Επίσης ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε τους μηχανισμούς εντός του υπουργείου Οικονομικών για το «Ελλάδα 2.0» αλλά και το σχέδιο για να παράγονται αρκετά ώριμα έργα. Μίλησε επίσης για τις παρεμβάσεις για τη μείωση φόρων αλλά και για να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider