Στην τελική ευθεία η έγκριση των επενδύσεων 51 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ & Ελλάδα 2.0 – Έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η έγκριση των επενδύσεων 51 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ & Ελλάδα 2.0 – Έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών
Τροχάδην για να υπάρξει παράλληλη έγκριση στα 2 νέα επενδυτικά οχήματα κοινοτικών κονδυλίων για να έρθει ρευστότητα, αλλά και για να δοθεί το μήνυμα της «πρωτιάς». Βαριά ατζέντα διαβουλεύσεων πορισμάτων και ανακοινώσεων τις επόμενες ημέρες. Ζυμώσεις στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες.

Μία διπλή έγκριση επενδυτικών πακέτων επιχειρεί να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Πέραν του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ που οδεύει προς τελική πολιτική έγκριση στο Ecofin της 13ης Ιουλίου, επιχειρείται μέσα στις επόμενες μέρες να γίνει εφικτή και η έγκριση του τελικού σχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θα λάβει επιδοτήσεις αξίας 21,15 δισ. ευρώ.

Με αυτές τις 2 κινήσεις που ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό των κονδυλίων που διεκδικεί σε πάνω από 51 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει τους πόρους για την ανάκαμψη. Αλλά και να διατηρήσει το «προφίλ» της χώρας που κινείται με ταχείς ρυθμούς.

Στη συνέχεια αρχίζει η… υλοποίηση. Εντός του έτους από το Ελλάδα 2.0 αναμένει να λάβει 7,5 δισ. ευρώ από την προκαταβολή και από την πρώτη δόση. Στο ΕΣΠΑ μετά την έγκριση αρχίζει ένας νέος μαραθώνιος για να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα με πρώτο το Ανταγωνιστικότητα και το Απασχόληση. Και τούτο ώστε να μπορέσει η χώρα φέτος πέρα από την προκαταβολή (που δεν θα είναι μεγάλη με βάση τους νέους κανόνες) να κάνει και αιτήσεις πληρωμών για δόσεις (σ.σ. εν αντιθέσει με το Ελλάδα 2.0, η δαπάνη για επενδύσεις του ΕΣΠΑ δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και καθώς λόγω της πανδημίας τα εν λόγω προγράμματα στη τρέχουσα περίοδο έχουν υπερεκτέλεση, είναι αναγκαίο να αρχίσουν να εντάσσονται έργα στη νέα περίοδο).

Διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τη ρύθμιση οφειλών

Η ατζέντα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει όμως πολλά περισσότερα μέτωπα. Το οικονομικό επιτελείο από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την 11η αξιολόγηση που κορυφώνονται από σήμερα. Μετά τη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στα μέσα του μήνα θα γίνουν και οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών.

Μία ευκαιρία για δια ζώσης επαφές υπάρχει στο περιθώριο της του συνεδρίου του Εconomist που λαμβάνει χώρα από την Πέμπτη. Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μία όσο το δυνατό πιο θετική αποτίμηση της πορείας των δεσμεύσεων, αλλά και έγκριση στο αίτημα που έχει υποβάλει για νέα ρύθμιση οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδική τηλεδιάσκεψη για το θέμα λαμβάνει χώρα σήμερα με στόχο η νέα βελτιωμένη ρύθμιση να ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να έχουν οι φορολογούμενοι μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα» μαζί με τα νέα εκκαθαριστικά της Εφορίας και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης, όπως το πιστωτικό κάλυψης Παγίων Δαπανών και τα αναδρομικά της Επιστρεπτέας. Στο τραπέζι είναι μία συνολική ρύθμιση εξόφλησης των χρεών σε 60 έως 72 δόσεις (στο βασικό σενάριο) αλλά και η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για όσους πληττόμενους φορολογούμενους τις έχασαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Δεν είναι σαφές αν οι θεσμοί θα ζητήσουν κάποιους όρους όπως για παράδειγμα να αποδειχθεί πως ο φορολογούμενος έχει πληγεί εισοδηματικά από την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις θερινές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας σε κάθε κράτος της ΕΕ. Στο πλαίσιο των οποίων ίσως γίνει μία πρώτη αποτύπωση των κινδύνων που παραμένουν ή των νέων πηγών ανησυχίας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι νάρκες μετάλλαξης Δέλτα και γερμανικών εκλογών στο δρόμο για νέες ελαφρύνσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider