Για την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει τη διετία 2019-2020 λιγότερα μέτρα έως και 5 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου 2015 έχει ενημερώσει τους θεσμούς η κυβέρνηση.
Σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που έχουν γίνει τις προηγούμενες ημέρες για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 η ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενημέρωσε τους δανειστές για την πρόθεση της κυβέρνησης ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020 να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 3,5% που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου 2015 και συγκεκριμένα στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020.
Η κίνηση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει από τώρα προεκλογικό προγραμματισμό. Δεδομένη της βούλησης της κυβέρνησης οι εκλογές γίνουν το 2019, η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα από το 3,5% το 2018 στο 2,5% το 2019 μειώνει κατά 1,75 δισ. ευρώ τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση (ίσως και περισσότερο εάν το ΑΕΠ αυξηθεί) , ενώ η μείωση για το 2020 ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ. Αλλά και νωρίτερα να προκηρυχτούν οι εκλογές η μείωση των πλεονασμάτων είναι κάτι που μπορεί να το επικαλεστεί η ελληνική πλευρά.
Δεδομένου ότι το Eurogroup μέσω του επικεφαλής του Jeroen Dijsselbloem έχει πρόσφατα ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για μία δεκαετία ως το 2028, η κίνηση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το στόχο αυτό στο Μεσοπρόθεσμο θα απασχολήσει με βεβαιότητα το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου. Αυτό διότι τα 5 δισ. ευρώ από τα λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα που προγραμματίζει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καλυφθούν είτε με πρόσθετη χρηματοδότηση, είτε με μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Πάντως αναφορές για το θέμα αναμένεται να υπάρξουν και κατά την προσεχή επίσκεψη του επίτροπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Pierre Moscovici στην Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ εφέτος, έναντι 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος και θα διευκολύνουν την επίτευξη πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017.