Γιατί ο ΟΔΔΗΧ... βγήκε από το δωμάτιο, πριν αρχίσει ο χορός των ελεφάντων

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο ΟΔΔΗΧ... βγήκε από το δωμάτιο, πριν αρχίσει ο χορός των ελεφάντων
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ συμπίπτει με εκκίνηση μεγάλου κύματος εκδόσεων χρέους. Η ΕΚΤ εμφανίζεται «υποχρεωμένη» να συνεχίσει τη στήριξη. Η έκδοση του δεκαετούς, πριν αρχίσει ο… χορός των ελεφάντων, με πρώτους Κομισιόν και Ιταλία.

Το «άνοιγμα» της έκδοσης του δεκαετούς από τον ΟΔΔΗΧ δεν «ψάχνει» για πολλά λεφτά, σε μία αγορά της οποίας η προσοχή παραμένει συγκεντρωμένη περισσότερο παρά ποτέ στο αν η ΕΚΤ αύριο θα δείξει έτοιμη να συνεχίσει με την ίδια έμφαση τις αγορές μέσω PEPP.

Όπως σημείωσε χθες το insider.gr, μόλις 2 ή το πολύ 2,5 δισ. ευρώ θα καταλήξουν μέσα από την επανέκδοσή του να ενισχύσουν περαιτέρω το αποθεματικό του ΥΠΟΙΚ στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Με άλλα λόγια συνολικά 9 συν 2, μόλις 11 δισ. ευρώ, μέσα στο α' εξάμηνο του 2021, όταν όλοι γνωρίζουν ότι από τον μήνα αυτό ξεκινάει ένα τσουνάμι εκδόσεων στην ευρωζώνη, με την Κομισιόν για πρώτη φορά να ζητάει μαζί με την Ιταλία τα περισσότερα...

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον με τους μεγάλους πωλητές χρέους στην Ευρωζώνη να ξεκινάνε τώρα τον δεύτερο κύκλο εκδόσεων, οι πλειονότητα των αναλυτών ποντάρει στην πρόβλεψη ότι αύριο, η ΕΚΤ, παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό της λόγω πληθωρισμού, θα δώσει ακόμα περισσότερο χρόνο μέσω του PEPP στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αφ’ ενός και στην Κομισιόν αφετέρου να αναχρηματοδοτήσουν τα ταμεία τους με «φθηνό» χρήμα. Για την Ελλάδα η ΕΚΤ μέσω ΤτΕ έχει αγοράσει και κρατάει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από το 40% του ελεύθερου προς διαπραγμάτευση κρατικό χρέος…Μόνο μέσα στον Μάϊο απορρόφησε σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2021 η ΕΚΤ έχει απορροφήσει από την αγορά περισσότερα ελληνικά ομόλογα από όσα έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο. Τα ίδια και περισσότερα κάνει και για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, κλπ.

Για πόσο ακόμα; Για όσο οι αγορές δείξουν ότι μπορούν να περιμένουν την εκκίνηση της συζήτησης για την μείωση, αφενός των αγορών του PEPP και την «γραμμή» αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων αφετέρου.

Για τον ΟΔΔΗΧ, η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, πριν το τσουνάμι των εκδόσεων ευρωπαϊκού χρέους αρχίσει να γίνεται αισθητό στις αγορές, ήταν κάτι σαν την γνωστή παροιμία «κάλιο γαϊδουρόδενε, παρά… γαϊδουρογύρευε».

Πολύ περισσότερο που οι ανάγκες αναχρηματοδότησης, είναι τόσο περιορισμένες προς το παρόν, που του επιτρέπουν να δείχνει στις αγορές, ότι μπορεί να κάνει και χωρίς νέες εκδόσεις αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα... Γιατί κάποια στιγμή ίσως και πριν τα τέλη του 2021, θα γίνουν ούτως ή άλλως δύσκολα. Απ’ ότι φαίνεται θα το φροντίσει η Fed αυτό…

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κομισιόν, ενώ επισήμως εμφανίζεται να ετοιμάζεται για εκδόσεις της τάξης των 70 – 75 δισ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, έγκυρες εκτιμήσεις από τις Βρυξέλες κάνουν λόγο για εκδόσεις μέσα στους επόμενους μήνες που είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 120 δισ. ευρώ.

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και ειδικά εκείνες που προσβλέπουν με έμφαση στις εκταμιεύσεις από το NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης) μέσα στο 2021 - η Ελλάδα μεταξύ αυτών – δεν μπορούν να ελπίζουν αν η Κομισιόν, δεν «τρέξει» τις εκδόσεις αυτές μέσα στους επόμενους μήνες αρχής γενομένης από αυτό τον μήνα...

Για την Ιταλία οι ανάγκες είναι επίσης πολύ υψηλές, όπως και της Ισπανία και της Γαλλίας. «Θα βρέξει εκδόσεις κρατικών ομολόγων…» το δεύτερο εξάμηνο, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στο insider.gr παράγοντας της αγοράς.

Το ερωτηματικό είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές απέναντι στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο επίσης με την ίδια ένταση αναμένεται να διαχυθεί ταυτόχρονα με νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων – και από την Ελλάδα – μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον.

Για την Ελλάδα ειδικά όσο αφορά στις εκδόσεις αυτές πέραν των εταιρικών/τραπεζικών ομολόγων, το μεγάλο ζήτημα είναι οι τιτλοποιήσεις των Npls από τα funds που τα έχουν «αγοράσει»... Και στο σημείο αυτό ο χρόνος εκ των πραγμάτων είναι κάτι περισσότερο και από… χρήμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ξανά το βιβλίο για το 10ετές ομόλογο λήξης 2031

gazzetta
gazzetta reader insider insider