Νέες αντικειμενικές: Ποιοι κερδίζουν αν κάνουν τώρα αγοραπωλησίες και γονικές παροχές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αντικειμενικές: Ποιοι κερδίζουν αν κάνουν τώρα αγοραπωλησίες και γονικές παροχές
Κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων προκαλούν οι νέες τιμές ζώνης. Σε ποιες περιοχές αυξάνονται οι φόροι. Ποιες μεταβιβάσεις μπορούν να περιμένουν.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά, τη γονική παροχή ή τη δωρεά κάποιου ακινήτων. Οσοι είδαν τις αντικειμενικές αξίες να τραβούν την ανηφόρα και θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο ή να γράψουν στα παιδιά τους ακίνητα για ελαφρύνουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να σπεύσουν. Ο χρόνος για φθηνότερες μεταβιβάσεις ακινήτων στις 7.634 περιοχές – ζώνης λήγει στο τέλος του χρόνου. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 , στις περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες οι φόροι μεταβίβασης ανεβαίνουν και μαζί «φουσκώνουν» και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές ή δωρεές, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Ποιοι πρέπει να βιαστούν

Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν άμεσα το συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Για παράδειγμα η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τμ στο Λαγονήσι όπου η αντικειμενική τιμή από 750 ευρώ ανεβαίνει 1.450 ευρώ το τ.μ ο φόρος μεταβίβασης από 2.250 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα εκτοξευτεί στα 4.350 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και στην περιοχή του Χαλανδρίου που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα και η τιμή που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος μεταβίβασης για μια κατοικία 100 τμ από 3.750 ευρώ σήμερα θα φουσκώσει μετά από έξι μήνες στα 5.700 ευρώ.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων συμφέρει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους σε περιοχές που «ακρίβυναν» στα μάτια της Εφορίας με την ένταξη τους στο αντικειμενικό σύστημα και βρίσκονται στο Μαρούσι, την Ανάβυσσο, την Κέρκυρα, την Ιθάκη, τη Ρόδο, τη Κω, την Κεφαλλονιά, τη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Ποιοι μπορούν να περιμένουν

Αντίθετα, υπομονή θα πρέπει να κάνουν και να αναβάλουν την αγορά για μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022 αν το ακίνητο βρίσκεται σε μία από τις 2.860 ζώνες σε όλη τη χώρα στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές μειώνονται προκειμένου να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Με το νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών περίπου μία στις πέντε περιοχές «κερδίζουν» μείωση τιμών. Ενδεικτικά οι τιμές ζώνης μειώνονται 50% σε Φλώρινα και Φάρσαλα, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες , 35% στην Κηφισιά, 31% στα Άνω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη, ,15% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα.

Καμία βιασύνη

Κανένα λόγο να βιάζονται δεν έχουν όσοι σχεδιάζουν την απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου που βρίσκεται στις 3.314 περιοχές - ζώνες όπου οι τιμές δεν μεταβάλλονται. Οπότε ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι ο ίδιος όποτε κι αν πραγματοποιηθεί η αγορά ή η μεταβίβαση του ακινήτου.

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα, οι συμβολαιογράφοι και οι ειδικοί της αγοράς περιμένουν «έκρηξη» στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να μεταβιβάσουν ακίνητα προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας ή γονικής παροχή που είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντικειμενικές αξίες: Οι αυξήσεις και οι μειώσεις, αναλυτικός πίνακας για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider