Goldman Sachs: Οι παραγωγικές διαταραχές από την έλλειψη τσιπ θα μειωθούν στο β' εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Οι παραγωγικές διαταραχές από την έλλειψη τσιπ θα μειωθούν στο β' εξάμηνο
microchip
Τα χειρότερα μπορεί σε λίγο να αποτελούν παρελθόν όσον αφορά τις ανωμαλίες που έχουν προκληθεί λόγω της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Τα χειρότερα μπορεί σε λίγο να αποτελούν παρελθόν όσον αφορά τις ανωμαλίες που έχουν προκληθεί λόγω της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

O Άντριου Τίλτον, επικεφαλής οικονομολόγος για ην Ασία δήλωσε στο CNBC πως η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί στο β’ εξάμηνο του 2021.

Σχολίασε πως έχει παρατηρηθεί «αξιοπρόσεκτη στενότητα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες και καθυστερήσεις στις παραδόσεις στις ασιατικές οικονομίες όπως η Ιαπωνία, Ταϊβάν και Νότια Κορέα, οι οποίες εμπλέκονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες των ημιαγωγών, και αυτό θα έχει επιδράσεις σε μια σειρά τομείς, με την αυτοκινητοβιομηχανία να είναι ένας από αυτούς.

«Οι αναλυτές μας πιστεύουν πως μάλλον είμαστε στην χειρότερη περίοδο αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε τις περισσότερες διαταράξεις σε βιομηχανίες όπως του αυτοκινήτου τώρα και αυτό θα μειωθεί σταδιακά στο δεύτερο μισό του χρόνου», δήλωσε ο Τίλτον.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει την έλλειψη των τσιπ που πλήττει την παραγωγή ηλεκτρονικών, από τοστιέρες έως πλυντήρια.

Αναμένεται επίσης να κοστίσει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία 110 δισ. δολάρια όσον αφορά στα έσοδα του 2021, σύμφωνα με την AlixPartners.

Η εταιρεία αναμένει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παραγωγή αυτοκινήτων στο β’ τρίμηνο, πριν σταδιακά βελτιωθεί κατά το β’ εξάμηνο του έτους και έως το 2022.

Ανησυχίες στην Ταιβάν

Ωστόσο, ο Τίλτον της Goldman Sachs δήλωσε πως η κατάσταση αξίζει να παρακολουθηθεί, ιδιαίτερα αν ανακύψουν και άλλες αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ταιβάν πως η ανομβρία ή μια ανάκαμψη των κρουσμάτων κορονοϊού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της παραγωγής. Έως τώρα δεν το έχουμε δει αυτό», τόνισε.

Τα εργοστάσια των τσιπ χρησιμοποιούν καθημερινά τεράστιες ποσότητες νερού και στην Ταιβάν, που είναι και η έδρα του μεγαλύτερου κατασκευαστή, υπάρχει η χειρότερη έλλειψη νερού εδώ και 56 χρόνια. Την Κυριακή, η χώρα ήρε κάποιους περιορισμούς μετά από μια σειρά έντονων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Eπίεσης, η Ταιβάν αντιμετωπίζει ένα ξέσπασμα Covid από τον Μάιο, ενώ κατάφερες επιτυχώς να ελέγξει τον ιό από την αρχή της πανδημίας.

«Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναταράξεις, αλλά έως τώρα, όχι αρκετές για να προκαλέσουν μεγάλες διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα των τσιπ», δήλωσε ο Τίλτον.

Προσέθεσε, πως είναι κάτι το οποίο πρέπει να παρατηρηθεί με προσοχή στους επόμενους μήνες και εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider