Διεθνή
03-06-2021 | 12:46

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι η οικονομία της δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης

Newsroom
Μοιράσου το
Anton Siluanov
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της Ρωσίας υπερθερμαίνεται με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 5,9%, δήλωσε ο Anton Siluanov, υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Εάν συνεχίσουμε με τις αυξημένες δαπάνες, τι θα πάρουμε; Υπερθέρμανση. Τα στοιχεία υπερθέρμανσης είναι ήδη ορατά - υψηλός πληθωρισμός », δήλωσε ο Siluanov στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε ξανά τον Μάιο, από 5,5% τον Απρίλιο. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina δήλωσε στο CNBC ότι «ο πληθωρισμός επιταχύνεται» και ότι, σε αντίθεση με αλλού, ο πληθωρισμός δεν θεωρήθηκε προσωρινό ζήτημα καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά και η ζήτηση των καταναλωτών αυξήθηκε.

«Στην περίπτωσή μας, είναι διαφορετικό», δήλωσε η Nabiullina στο CNBC νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι η πληθωριστική πίεση στη Ρωσία δεν είναι παροδική, ούτε προσωρινή. Βλέπουμε πιο επίμονους παράγοντες, νομισματικούς παράγοντες, γι 'αυτό και επιστρέψαμε στην ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων».

Οι επενδυτές θα περιμένουν την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 11 Ιουνίου για να δουν τι θα κάνει στη συνέχεια, με τις εικασίες ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και 50 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο του 5% να αυξάνονται. Ο στόχος πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας είναι 4%.

Φώτο: Ideal Images/Getty

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.