Διεθνή
31-05-2021 | 10:56

Τουρκία: Ανάκαμψη 7% σε ετήσια βάση σε ένα μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκία: Ανάκαμψη 7% σε ετήσια βάση σε ένα μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η οικονομία της Τουρκίας εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι πολίτες της γίνονται πλουσιότεροι.

Η Τουρκία υπεραπέδωσε στο α΄τρίμηνο έναντι των 20 χωρών της G20, πλην της Κίνας, μετά το σχεδόν «πάγωμα» της οικονομίας της έναν χρόνο πριν, οπότε τη χτύπησε η πανδημία. Έκτοτε βρήκε στήριξη στην ισχυρή κατανάλωση που τροφοδότησαν τα κρατικά μέτρα στήριξης -μια οικονομική επέκταση που ήρθε σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και της ισοτιμίας.

Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ της Τουρκίας αναπτύχθηκε 7% σε ετήσια βάση και 1,7% σε βάση τριμήνου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τοποθετούσαν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 6,3%.

Υπάρχει μια «ψευδαίσθηση συναλλαγματικής ισοτιμίας» στα στοιχεία για την ανάπτυξη της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Enver Erkan, επικεφαλής οικονομολόγο της Tera Yatirim, η οποία θεωρείται από το Bloomberg η πιο ακριβής εταιρεία προβλέψεων σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Δεδομένου ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους δολαρίου ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 40% από το 2013 στα περίπου 7.700 δολάρια πέρυσι, ο Erkan είπε πως το τελευταίο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας δεν είναι βιώσιμο και πως η ανάπτυξη καθοδηγείται κυρίως από την κατανάλωση και στηρίζεται από τις κρατικές δαπάνες και τις εκστρατείες παροχής δανείων.

«Αυτό λειτουργεί σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών», εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.